A cikóriában megvan az, ami a kávéban egészséges, például a kávésavak.

A legtöbb ételérzékenységben szenvedő ember számára, valamint a kismamáknak, gyerekeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, epeproblémákkal küszködőknek kifejezetten káros a feketekávé fogyasztása, többek között a magas csersav és a koffein tartalom miatt. Az élvezetről, és a kávé jótékony hatásáról azonban nem kell lemondania senkinek.

Mivel a cikória koffeinmentes, bátran fogyaszthatják napszaki korlátozás nélkül a kismamák és a gyerekek, ételérzékenységben szenvedők is.

Németországban, Franciaországban, Hollandiában is kedvelt a cikóriakávé, minőségi élvezeti cikknek számít.

A cikória nagy mennyiségben tartalmaz inulint, aminek kedvező élettani hatása van. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, rendszeres fogyasztása segíti a megfelelő bélműködést.

Hisztaminérzékenyek is fogyaszthatják, mivel hisztamintartalma alacsony.