Búzából gluténmentesen?

Búzából gluténmentesen?

A gluténmentes étrendet folytatók először szinte törvényszerűen összezavarodnak, ha olyan szót látnak egy speciálisan a számukra készült táplálék összetevői között, ami eddig a tiltólista élén áll, azaz a búzát. Létezhet bármilyen alapanyag, ami a búzából van és mégis gluténmentes…?! Létezhet!

Egy jogszabály alapján az az élelmiszer, amelynek összetevőiben található gluténmennyiség nem éri el a 20 mg/kg-ot, gluténmentesnek tekinthető, és ezzel a címkézéssel is kerülhet forgalomban. (Amennyiben a gluténtartalom nem haladja meg a100 mg/kg-ot már a „nagyon alacsony gluténtartalmú” kifejezéssel látható csak el.)

Létezik azonban két búzából készült termék is, amelyeket olyan különleges eljárással állítanak elő, hogy gluténmentesnek tekinthető: ilyen a búzakeményítő és a búzarost, de szigorúan csak abban az esetben, ha szerepel előtte a gluténmentes jelző!

Ezekben a termékekben a glutént sikerült lecsökkenteniük úgy, hogy a legtöbb cöliákiás beteg probléma nélkül fogyaszthatja. Azonban még ezt sem javasolják a gluténallergiás betegeknek, mivel ők már ilyen kis mennyiségű anyagra is tüneteket produkálhatnak.

A gabonallergia és a cöliáka ugyanis egymástól eltérő betegségek. Míg a gabonallergia esetén a szervezet a gluténra allergiás tüneteket produkál, a cöliákia egy felszívódási zavarokat okozó autoimmun betegség.

És, hogy miért használjanak búzakeményítőt azok, akiknek lehetőségük van rá? Azért, mert a búzakeményítő használatával a pékáruk állaga hasonlóbbá válik a kizárólag búzából készültekéhez, tehát leginkább az állagjavítás szempontjából játszik szerepet. Természetesen némiképpen az ízvilágára is pozitív hatással lehet.

A búzarost viszont annyiból is más, mint a búzakeményítő, hogy azt nem a növény gluténtartalmú magrészéből készítik, ezért előállítható akár úgy is, hogy egyáltalán ne tartalmazzon allergén fehérjét. Fontos élelmiszeripari alapanyag a rosttartalmánál fogva, illetve például javíthat a felvágottak textúrájának kialakítása során is.

Rizs szerepe a „mentes” diétában

Rizs szerepe a „mentes” diétában

A rizs nem csak az emberiség jelentős részének a fő tápláléka, de a gluténmentes táplálkozásnak is az egyik szinte kikerülhetetlen alkotóeleme. Nem meglepő, hiszen számtalan fajtáját megannyi módon fogyaszthatjuk.

Találkozhatunk vele a polcokon natúr formában, de forgalomba kerül puffasztva, daraként, liszté őrölve, készülhet belőle tészta, rizslap, barna és fehér rizstej, rizstejföl, rizstejszín sőt, még rizsmajonéz is.

Különösen a barna rizs fogyasztása javasolt, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamit a rosttartalma magasabb a fehér rizshez képest.

A rizsliszt készülhet barna és fehér rizsből is, nagyszerű alapanyaga nem csak a száraztésztáknak, de – főként más lisztekkel keverve – kiváló pékárukat lehet belőle készíteni, illetve jól használható sűrítéshez vagy panírozáshoz is.

A rizsliszt nagy előnye továbbá, hogy a belőle készült sütemények nagyon jól működnek tojás nélkül is, így használatuk a tojásallergiásoknak is jó alternatíva lehet.

Ha már sütemények, meg kell említenünk, hogy a rizslapok kiváló alternatívái lehetnek a gluténmentes rétes készítésének is, így nem csak különböző kínai ételekhez lehet felhasználni – például tavaszi tekercs formájában – hanem akár vargabéles készítéséhez is jó alapanyag lehet.

A rizsből készült dara szinte tökéletesen ki tudja váltani a búzadarát, így például nagyon finom gluténmentes tejbegríz, grízes krémes, grízes tészta, túrógombóc vagy grízgaluska készülhet belőle.

Az így készült alapanyagot felhasználhatjuk gabonapehelynek, ízesítve például mézzel, aszalt- vagy friss gyümölcsökkel, akárcsak a puffasztott rizst, amely szelet formájában kenyér helyettesítőként is funkcionálhat.

Mindenképpen szót kell még ejteni a vadrizsről is, amely csak megnevezésében rizs, valójában egy észak-amerikai Nagy-Tavak vidékéről származó vízinövény magja. A vadrizst szintén előszeretettel kínálják köretként, azonban a betakarítás során gyakran szennyeződik gluténnal, ezért a cöliákiások és gabonaallergiások csak akkor használják, ha a termék csomagolásán jelzik a vadrizs határozott gluténmentességét.

 

Gluténmentes kenyér a konyhából vagy a boltból?

Gluténmentes kenyér a konyhából vagy a boltból?

Azért mert gluténmentesen táplálkozunk, nem muszáj lemondanunk a mindennapi kenyérről. Szerencsére ma már nem csak a bioboltok polcain kaphatóak a gluténmentes kenyerek, hanem a legtöbb hipermarket is különös figyelmet fordít a glutén nélkül élő vásárlókra. Ám ha kísérletező kedvűek vagyunk, akár mi magunk is megsüthetjük a saját kenyerünket. Lássuk csak a konyhában sütött és a boltban kapható gluténmentes kenyerek előnyeit és hátrányait. (tovább…)

Melyik gluténmentes tésztát válasszam?

Melyik gluténmentes tésztát válasszam?

Ma már egyre nagyobb a választék a gluténmentes tésztákat illetően, és nem kell feltétlenül a bio boltokban megvásárolni azokat, hiszen a legtöbb hipermarketben is kaphatóak már. Léteznek kizárólag egyféle lisztből készült termékek, és egy bizonyos lisztet nagyobb mennyiségben tartalmazó tészták is. De mégis melyik gluténmentes tésztát válasszuk? Segítünk eligazodni!

Tökmaglisztes

A tökmaglisztből készült tészta zöldes színű, pikáns, jellegzetes íze igazi köret tésztává teszi. Alacsony a szénhidráttartalma, és érdemes rendszeresen fogyasztani a prosztata és hólyag-megbetegedésekben szenvedők számára, de megelőzésképpen is tökéletes választás, nem csak férfiaknak. Főzési ideje általában 4-6 perc.

Kukoricalisztes

A kukoricalisztből készült tészták ragyogóan sárgák, ám főzési idejük jóval több, mint a többi gluténmentes társuknak. Az „al dante” tésztához 8-10 percig is kell főznünk. Paradicsommal, olíva olajjal, egy kis parmezánnal igazi olaszos spagettit varázsolhatunk ebből a tésztából.

Rizslisztes

A rizslisztből készült tésztákat főleg keleti ételek készítéséhez ajánljuk, de imádni valóan finomak tofuval, vagy grillezett zöldségekkel, szójaszósszal egyaránt. Létezik az üvegtésztának is hívott fehér rizstészta, vagy a barna színű teljes kiőrlésű barnarizsből készült tészta. Mindkét változat tésztája ruganyos, attól függően, hogy tojással, vagy anélkül készült a főzési idő eltérő lehet, de általában 6-8 perc a barna rizslisztből, 3-4 perc a fehér rizslisztből készült tészták esetében.

Máklisztes

Inkább édes ételekhez ideális választás a máklisztből készült tészta, hiszen ízében erősen érezni jellegzetes zamatát. Ehetjük kifőzve egy kis porcukorral, vagy édesítőszerrel eritrittel, xillittel megszórva, vagy egészen mennyei íze van sárgabarack, vagy piros bogyós gyümölcsökből készült lekvárral is, mint amilyen a cseresznye. A máklisztből készült tésztának magas a fehérje, és a rosttartalma, és rendkívül gazdag magnézium forrás. Főzési ideje általában 4-6 perc.

Szezámlisztes

Ízében és színében is a szezámlisztből készült tészta hasonlít a legjobban a búzalisztből készült tésztákhoz. Ám a szezámmag, melyből a tészta készül erős allergén, és sokan nem ehetik. Számukra érdemes az előbbi tészták közül választani. A szezámlisztből készült tészták egyaránt ideálisak levesbetétnek, köretnek, vagy önálló fogás alapanyagának is. Főzési ideje általában 2-4 perc. Nem utolsó sorban pedig a szezámlisztből készült tésztának magas a cink és a kalcium tartalma is.

 

Gluténmentes strandételek

Gluténmentes strandételek

Bár a hipermarketekben egyre többféle gluténmentes dolog megvásárolható, a strandokon egyelőre nem jelentek meg ilyen fogások. Mi legalábbis sem a fővárosban, sem vidéki nagy városokban nem találkoztunk még strandon gluténmentes gofrival, lángossal, palacsintával vagy hamburgerrel. Szeretnénk ajánlani néhány receptet, így te magad is elkészítheted otthon ezeket és magaddal viheted a strandra!

Azt azért szögezzük le, hogy nem ugyanolyan lesz, hiszen ezen ételek nagy része akkor a legjobb, mikor frissen megsül. De ha a strandolás reggelén kisütöd az adott fogást, alufóliába csomagolva sokáig megőrzi frissességét, akár még meleg is marad.

Aki nem akar otthon sütni, annak két megoldás marad, vagy olyan rövid ideig marad a strandon, hogy ne éhezzen meg, vagy valami előrecsomagolt rágcsálnivalót, esetleg gyümölcsöt visz magával. Talán megpróbálkozhat egy főtt kukorica elfogyasztásával, az (ha csak simán sós vízben főzik) nem igazán tud gluténnel szennyeződni. Hiperérzékenyeknek azért nem javasoljuk még ezt sem!

Akik viszont otthon készítenek finomságot a család lisztérzékeny tagjának vagy tagjainak, azoknak szeretnénk néhány receptet ajánlani. Gluténmentes gofri elkészítéséről itt írtunk, most jöjjön a lángos, a palacsinta.

Lángos recept (6-8 darabhoz 15 cm-es)

30 dkg Schär mix B liszt
1 kk só,
3 dl tej, 1 ek tejföl,
1 kk cukor,
20 g friss élesztő

Langyos tejben (pici cukorral) felfuttatjuk az élesztőt, majd a sós liszthez öntjük. A tésztát géppel dagasztjuk, konyharuhával lefedve 40 -50 percig kelesztjük. Olajos vagy vizes kézzel gombócokat formázunk, ez nagyon fontos, mert a tészta ragad. Kézzel kinyomkodjuk, és forró, bő olajban kisütjük.

Palacsinta recept (16-18 darabhoz)

150 g rizsliszt
3 db tojás
3 dl rizstej
1 csipet só
1 tk cukor
1ek olaj

A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk és keverjük a tojásokat. A tésztához hozzáadunk 1 evőkanálnyi olajat, és hozzáöntjük a rizstejet. 10-15 percig állni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük.

Receptek forrása: Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok Facebook csoport

Gluténmentes ételek biztonságos tárolása, tálalása

Gluténmentes ételek biztonságos tárolása, tálalása

A cöliákiások (lisztérzékenyek) vagy glutén allergiások számára egészen csekély mennyiségű glutén is komoly egészségügyi kockázatot jelent, így az ételeknek nem csak az összetételére, de a tárolására és tálalására is különös gonddal oda kell figyelni. Még a legapróbb morzsák, rosszul elmosott tálak és megtapadt lisztes felületek is olyan szennyeződések forrásai lehetnek, amik az eredetileg gluténmentes ételt máris „gluténossá” varázsolják.

A gluténmentes étel nem tartalmazhat búzát, rozst, árpát vagy zabot – a zab szennyeződésmentes formája is egyéni érzékenység függvénye – és nem érintkezhet semmivel, ami ezeket a gabonákat tartalmazza. Nem gluténmentes az ősbúza, a tönköly, a durum, az árpamaláta, a kamut és az alakor sem. Fontos tudni továbbá, hogy ezek a gabonafélék semmilyen formájukban nem használhatók fel gluténmentes ételek készítésekor, azaz dara, korpa, pehely, töret, csíra, keményítő, olaj vagy más egyéb formájukban sem.

A glutén egy ragadós fehérje, könnyedén és sokszor teljesen észrevétlenül hozzáragad szinte bármilyen felülethez, például evőeszközhöz, tányérhoz, konyharuhához, kötényhez vagy akár a kezünkhöz is. Éppen ezért a gluténmentes ételek elkészítésekor és/vagy tálalásakor csak olyan alkalmas felületet, eszközt, edényt szabad használni, amelyek az alapos tisztításuk óta nem érintkeztek glutént tartalmazó alapanyaggal. Természetesen előtte mi is gondosan mossunk kezet!

Különösen figyeljünk oda a fából készült tálalakra, kanalakra és egyéb eszközökre, ugyanis ezek, anyagukból adódóan sokkal kevésbé tisztíthatóak, így azt is javasolni szokták, hogy a lisztérzékenyek inkább szerezzenek be ezekből sajátot, amelyeket csak gluténmentes ételek elkészítéséhez használnak. Legyenek ezek jól elkülönített helyen tárolva a többitől.

Tálalásnál minden esetben használjunk külön tányért, semmiképpen se rakjuk egy helyre a gluténos és a mentes ételeket. Figyeljünk arra is, hogy szedés közben se potyoghasson bele például süteménymorzsa egyikből a másikba. Tegyük megfelelő távolságra egymástól az ételeket és ne fogdossuk össze a gluténmentes ennivalót, vagy evőeszközt olyan kézzel, amellyel korábban gluténos ételekhez értünk.

Az ételek tárolására is nagyon alaposan figyeljünk oda. Csak alaposan elmosogatott edényekbe tegyük el az ételeket. Amennyiben egy háztartáson belül vannak nem gluténmentes étrenden lévők is, használjunk a mentes ételeket tartalmazó tárolóedényeken jól látható jelölést, hogy véletlenül se tudjuk őket összekeverni. Szerkényekbe, hűtőbe és fagyasztóba is egymástól elkülönítve tároljuk őket.

Az alapanyagokra is fordítsunk nagy figyelmet, ugyanis például a búzaliszt vagy az ezzel készült pékáru vagy száraztészta csomagolása is gluténnal erőteljesen szennyezett tud lenni. A legjobb, ha ezeket teljesen elkülönítve, külön szekrényben tároljuk. Ha erre nincs mód, gondosan dobozolva szeparáljuk el őket egymástól.

Mosogatásnál is figyeljünk arra, hogy nem elegendő a folyóvizes öblítés, hanem mindenképpen szükség van egy alapos, mosogatószerrel történő tisztításra is. Használjunk külön szivacsot erre a célra, hiszen annak az anyagában is jól el tud bújni a glutén. Ha törölgetünk, vegyünk elő tiszta, egészen biztosan szennyeződésmentes konyharuhát. Természetesen a mosogatógépes mosás is megfelelő.

Soha ne nyúlkáljunk bele gluténos evőeszközökbe se például a mentes vajba, salátába vagy krémekbe. Ha „csak egy falatot” szeretnék kóstolni, azt csakis tiszta evőeszközzel tegyük. Természetesen arra is figyeljünk, hogy bár amúgy se illendő, de ebben az esetben különösen fontos, hogy soha ne igyunk bele a lisztérzékeny vagy gluténallergiás poharába vagy harapjunk bele az ennivalójába gluténos szájjal.

Gluténmentes gofri

Gluténmentes gofri

Annak sem kell lemondania a finom falatokról, így a gofriról sem, aki gluténmentesen étkezik. Néhány dologra oda kell figyelni, de ha ezeket megtanuljuk, akkor minden baj nélkül élvezhetjük ezt a finomságot, akár édes akár sós verzióban!

Sós formában akár köretként is tálalható.

Ha otthon készítjük a gofrit, akkor nagyon fontos, hogy legyen egy olyan gofrisütőnk, ami mentes a gluténtól. Azaz korábban nem sült benne búzalisztből készült tészta. Erre két megoldás van, az egyik, hogy két gofrisütőt tartunk otthon, a másik, hogy a család többi tagja is a gluténmentes verziót fogyasztja.

A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő lisztet, amit mindenki szívesen fogyaszt és a lisztérzékeny családtagnak sincsen gondja vele. Gofri sütésre nagyon jó pl. a kukoricaliszt, de más durvább szemű, nagyobb szemcséjű liszt is tökéletes választás. A kukoricalisztnek nincs különösebb mellékíze, , ízleni fog a gyermekeknek is. Nem mellesleg az ára is nagyon kedvező.

Ami még fontos, hogy picivel több zsiradékot igényel a gluténmentes gofri készítése, mint a hagyományosé!

Aki inkább étteremben fogyaszt gofrit, annak ugyanazokra a dolgokra kell figyelnie, mint minden más étel vagy akár csak egy gombóc fagylalt fogyasztásánál. Azaz, hogy a termék semmilyen formában nem szennyeződött gluténnal: sem az alapanyagok, sem az elkészülés, tárolás, tálalás ideje alatt. Bátran merjünk kérdezősködni!

Mi, itt a Cikória Bárban nagyon odafigyelünk mindenre, így nálunk nyugodtan fogyasztható gofri, ami kérhető tejszínhabbal, nutellával, lekvárral is.

Végezetül hagy ajánljunk egy könnyen és gyorsan elkészíthető gluténmentes gofrireceptet:

Hozzávalók (nagyjából 8-10 darabhoz):

  • 25 dkg kukorica (vagy más GM) liszt
  • 8,5 dkg cukor
  • fél csomag GM sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg Rama margarin
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:

Minden száraz összetevőt össze kell keverni, majd hozzáadni a puha (vagy akár olvasztott) margarint. Ezután hozzákeverjük a tojásokat. A gofrisütőt kikenjük vajjal, vagy pici olajjal és máris süthető a tészta.

 

Nem mindegy mit ebédelsz! – tippek gluténérzékenyeknek

Nem mindegy mit ebédelsz! – tippek gluténérzékenyeknek

Természetesen senkinek sem mindegy, hogy mit ebédel, hiszen a déli táplálékfelvételt nevezzük fő étkezésnek, melynek feladata a napközben pörgéshez szükséges energia biztosítása, illetve minden olyan tápanyag felvétele, amely a szerveink megfelelő működéséhez szükséges. Sajnos – legyen szó táplálékérzékenyekről vagy teljesen egészséges emberekről – sokan megfeledkeznek az ebéd fontosságáról, és a munka hevében vagy egyéb elfoglaltságaik közepette elmulasztják nap közben az étkezést.

Ha valamilyen táplálékérzékenységgel küzdünk, a nap közben esedékes élelmiszer-fogyasztásra különösen oda kell figyelnünk. Nagyon kicsi az esélye, hogy boltban olyan élelmiszert kapunk, amelyet biztonsággal megehetünk, és sajnos elég gyakori eset, hogy ha nem kifejezetten erre specializálódott vendéglátóhelyet keresünk fel, a személyzet nem vagy nem megfelelően tájékozott az ételek összetételét illetően. A rostán fennmaradó élelmiszerek köre pedig olyan szűk lehet, hogy ha teljesen ezekre hagyatkozunk, a táplálkozásunk könnyen egyoldalúvá válhat.

A gluténérzékenység diagnosztizálása után két fontos dolgot tehetünk magunkért, és a rendszeres étkezésünkért. Az egyik, ha összegyűjtünk minél több gluténmentes receptet (ezek egy része legyen könnyen és gyorsan elkészíthető), és otthonról viszünk magunkkal ebédet, ha tudjuk, hogy a délidő nem fog minket saját lakásunkban találni. A másik hogy a munka és/vagy nap közbeni tartózkodási helyünk környékén keresünk olyan éttermeket, büféket és bioboltokat, ahol megbízható és finom gluténmentes ételeket tudunk beszerezni. Ha nincs a közelben ilyen, próbáljunk olyat találni, aki vállal kiszállítást az érintett helyszínen.

Miért nagyon hasznosak a gluténmentes éttermek? Azért, mert számos szempontot figyelembe véve szolgálják az egészségünket. Az ilyen jellegű vendéglátóhelyek hátterét dietetikai szempontból is magasan képzett emberek alkotják, és az egészségügyi ellenőrzés is gyakori és aprólékos. Teljesen biztosak lehetünk benne, hogy semmi olyasmit nem etetnek meg velünk, ami problémát okozhat egy cöliákiásnak. Másrészt nagy valószínűséggel változatos, ízletes és tartalmas ételeket kínálnak, így sem íz, sem beltartalom szempontjából nem kell tartanunk az egyhangúságtól. Nem utolsó szempont az sem, hogy az ilyen jellegű éttermek általában igyekeznek „tiszta forrásból” beszerezni az alapanyagaikat, vagyis ellenőrzött szállítóktól rendelnek.

A speciális éttermek kiemelten fontos jellemzője, hogy egyszerre több szempontot is képesek figyelembe venni, ami a vendégek diétáját illeti. Kaphatunk ilyen helyeken pl. guténmentes vegán ételeket, vagy éppen glutén- és tejmentes, vagy éppen glutén- és cukormentes ételeket is.

Ha nem találunk a közelben speciális éttermet vagy a környékünkre nem szállít ilyen, akkor keressünk olyan étel házhoz szállítással foglalkozó vendéglátóegységet, amelynek vannak speciális menüi, vagy kiszolgálnak egyedi igényeket is. Ezekkel azonban legyünk óvatosak, mert ha nem kifejezetten gluténmentes étterem házhoz szállítási szolgáltatását vesszük igénybe, a szakmaiságban adódhatnak hiányosságok.

Hozzáadott cukortól-, és gluténtól mentes gyümölcsös joghurttorta

Hozzáadott cukortól-, és gluténtól mentes gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók 12 adaghoz

Hozzávalók a lisztkeverék
1/3 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás xilit
3 ek. xilit

Hozzávalók a krémhez
450 g vegyes gyümölcs
6 dl tejszín
500 ml joghurt
3 csomag zselatin
1 ek. Sweet 4 You

Elkészítés

A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a habhoz hozzáadjuk a gluténmentes lisztet és a sütőpor 1/3 részét. A tojássárgájából készített masszát elkeverjük a fehérjerésszel, majd egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

A gyümölcsöt leturmixoljuk a Sweet 4 You-val. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük és egy kapcsos tortaformába öntjük.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 3 g 17 g 6 g

 

Az olajos magvak szerepe az egészséges táplálkozásban

Az olajos magvak szerepe az egészséges táplálkozásban

Az olajos magvak sajnos igen mostoha megítélés alá esnek napjainkban. Ennek oka lehet, hogy a kilencvenes években született egy-két diéta, amely javasolta ezek fogyasztásának visszafogását, arra hivatkozva, hogy hizlalnak. Amellett, hogy az olajos magvak valóban bőséges forrásai az ún. telítetlen zsírsavaknak, számos olyan előnnyel rendelkeznek, amelyekről nem érdemes lemondanunk, csak mert félünk néhány plusz kalóriától.

Kutatások bizonyítják például kiváló hatásaikat a szív- és érrendszerre. A megfigyelések azt mutatják, hogy például a diófélék nagy arányban segítenek megelőzni az agyvérzést és a stroke-ot, és minél gyakrabban fogyasztjuk őket, annál inkább csökkentik ezen betegségek kockázatát.

Miért szeretjük az olajos magvakat?

1. Bár az olajos magvak energiatartalmánk nagy része zsiradékokból származik, a diófélék a legnagyobb arányban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ezek a jótékony vegyületek nagy mértékben csökkentik a vér LDL koleszterin- és vérzsír-szintjét, így karban tartják az ereket.

2. Az olajos magvak számtalan értékes beltartalmi anyagot tartalmaznak. Például vitaminokat (E-vitamin, amely erőteljes antioxidáns, folsavat amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát), továbbá ásványi anyagokat (pl. magnéziumot amely a vérnyomás szabályozásában kap nagy szerepet).

3. Az olajos magvak gazdagok ún. fitonutriensekben. Mik ezek a furcsa nevű összetevők? Olyan növényi vegyületek, amelyek eredetileg az adott növény védekező képességét biztosítják, de az emberi szervezetbe bekerülve is kifejtik jótékony hatásaikat. A diófélékben megtalálható fitoösztrogének, fitoszterolok, flavonok, omega zsírsavak és a fitinsav antioxidáns hatásúak, csökkentik a gyulladásokat és hozzájárulnak a szív egészségéhez.

4. A szívbetegségek korai jele a szívkörnyéki erekben kialakuló gyulladásos állapot. A diófélék arginin-tartalma hatékonyan csökkenti az erek gyulladását, elősegíti az érfalak rugalmasságának megtartását, az erek ellazulását, a jó véráramlás biztosítását.

5. Az olajos magvak fogyasztása hosszú távon csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

6. A dió rendszeres fogyasztása bizonyos vizsgálatok szerint nőknél csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Tálalási tippek dióhoz

Kevesen tudják, de a dió nagyobb darabokra törve, vagy kisebb darabokra aprítva kiváló kiegészítője a salátáknak. Fogyaszthatjuk reszelt répára szórva, kis citromlével megbolondítva is. A diótej is isteni csemege: egy marék diót öntsünk fel egy liter vízzel, turmixgépben alaposan aprítsuk össze, szűrjük le és ízlés szerint édesítsük mézzel.

Tálalási tippek mogyoróhoz

A mogyoró fogyasztásának egyik legjobb módja, ha hűs fagylalt vagy joghurt tetejére szórod aprítva. Sózd!