FRUKTÓZ MALABSZORPCIÓ

Fruktóz

Gondja van a fruktózemésztéssel?

A gyümölcsök és zöldségek természetes cukortartalma (fruktóz) és a gyümölcscukorral ízesített termékek (szörpök, lekvárok, ivólevek, joghurtok stb.) sokak számára kínzó panaszokat, puffadást, hasmenést, bélgörcsöket, refluxot, fáradtságot és koncentrációzavart idézhetnek elő.

A problémára megoldás lehet a gyümölcscukor kerülése, ami a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásának korlátozását jelenti, vagy egy másik megoldás, ha a fruktóz lebontását segítő enzimet pótoljuk.

Az enzim használata mellett bátran ehetünk zöldségeket, gyümölcsöket kellemetlen tünetek kialakulása nélkül.

A gyümölcscukor (fruktóz) felszívódási zavar

A szervezetben a vékonybélből történő gyümölcscukor felszívását egy fehérje (GLUT5) biztosítja. Fruktóz felszívódási zavar esetén ez a fehérje nem tölti be megfelelően a funkcióját.
A gyümölcscukor továbbhalad a vastagbélbe, ahol a baktériumok a fruktózból különböző puffadást okozó gázokat (hidrogén, széndioxid, metán) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavakat képeznek.

Gyakorisága

Az európai lakosság körülbelül 7%-át érinti. A gyakorisága azonban ettől sokkal nagyobb mértékű lehet, hiszen a tüneteket más ételintoleranciával könnyű összetéveszteni. Kísérő problémaként gyakran jelentkezik bélbetegeknél (IBS), ez az érintettek közel 70-80 %-nál szinte mindig előfordul.
A fruktóz malabszorpció nem azonos a gyermekkorban jelentkező, örökletes fruktóz intoleranciával, aminek a gyakorisága <0,1%.

Tünetei

Gyümölcsök, zöldségek, dzsemek, lekvárok, magas fruktóztartalmú élelmiszerek (kekszek, csokoládék, üdítőitalok, diabetikus élelmiszerek) fogyasztását követően laza, hasmenéses széklet, émelygés, puffadás, hasi fájdalom jelentkezik. Az egyik gyakori tünet lehet még a reflux (savas felböfögés), amely tünet hátterében csak nagyon ritkán keressük a fruktóz malabszorpciót.

Kezelése

A tünetek megszüntethetőek, ha a fruktóztartalmú ételeket kiiktatjuk az étkezéseinkből. Az így kialakított étrend esetében, azonban a zöldségek és a gyümölcsök egészségünkre gyakorolt jótékony hatásaitól megfosztjuk a szervezetünket, ami fokozhatja bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Az elégtelen zöldség és gyümölcsfogyasztás következménye lehet például különböző elhízás, daganatos megbetegedések, székrekedés stb.
Ma már szerencsére senkinek sem kell teljesen lemondania a zöldségekről és a gyümölcsökről, hiszen a xilóz-izomeráz enzim segítségével a szervezetünkben a fruktóz könnyen felszívható glükózzá alakítható!