GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG

glutén

Emésztési problémák? Gluténérzékenység?

A gluténérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amelyben a tünetek kiváltója egy gabonafélékben megtalálható fehérje, a glutén. Ez a fehérje megtalálható a búzában, rozsban, árpában, zabban és a belőlük készült élelmiszerekben. Fontos tudnunk, hogy olyan élelmiszerekben is előfordulhat a glutén, amelyre nem is gondolnánk (felvágottak, ketchupok, sütőporok stb.), ezért mindig gondosan el kell olvasni az élelmiszerek címkéjét. A kezelése a glutén étrendből történő elhagyása jelenti, amely egy élethosszig tartó diétát jelent.

A gluténérzékenység

A cöliákia (gluténérzékenység) egy olyan autoimmun betegség, amelyben a tüneteket a leggyakrabban fogyasztott gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab) bizonyos fehérjerészei váltanak ki. Ezek a fehérjék a búzában a gliadin, a rozsban a secalin, az árpában a hordein és a zabban az avenin.

Gyakorisága

A cöliákia az egyik leggyakoribb ételintolerancia. Gyakoriságát csak a laktózintolerancia előzi meg. Előfordulása sokkal nagyobb mértékű lehet, mint a diagnosztizált esetek száma, hiszen gyakran nem egységes tüneteket eredményez, így a tüneteket más ételintoleranciával könnyű összetéveszteni.

Tünetei

A tünetek erőssége egyénenként eltérő lehet. Egyes betegeknél a tünetek szinte észrevételek, míg másoknál komoly problémát okoznak a mindennapok során. A leggyakoribbak az emésztőrendszeri tünetek, ilyenek például a hasmenés, hányás, hányinger, fogzománc hibák, fogak korai romlása. További tünetek lehetnek a fejfájás, hajhullás, menstruációs problémák, hiánytüneteket (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék). A gyermekek esetében növekedési és súlygyarapodási problémák, levertség, étvágytalanság, erőtlen izomzat, A-, és D-vitamin hiány, csontnövekedési problémák, sápadtság jellemzi.
A gluténérzékenység gyakran társul más autoimmun kórképekhez úgy, mint I-es típusú cukorbetegség vagy pajzsmirigyproblémák. A fel nem ismert vagy kezeletlen gluténérzékenység további súlyos problémákat idézhet elő.

Kezelése

A gluténérzékenység a tudomány mai állása alapján sajnos még nem gyógyítható betegség, azonban megfelelően tartott diétával a tünetek, és dietetikussal egyeztetett étrenddel a hiányállapotok megszüntethetőek.