Annak sem kell lemondania a finom falatokról, így a gofriról sem, aki gluténmentesen étkezik. Néhány dologra oda kell figyelni, de ha ezeket megtanuljuk, akkor minden baj nélkül élvezhetjük ezt a finomságot, akár édes akár sós verzióban!

Sós formában akár köretként is tálalható.

Ha otthon készítjük a gofrit, akkor nagyon fontos, hogy legyen egy olyan gofrisütőnk, ami mentes a gluténtól. Azaz korábban nem sült benne búzalisztből készült tészta. Erre két megoldás van, az egyik, hogy két gofrisütőt tartunk otthon, a másik, hogy a család többi tagja is a gluténmentes verziót fogyasztja.

A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő lisztet, amit mindenki szívesen fogyaszt és a lisztérzékeny családtagnak sincsen gondja vele. Gofri sütésre nagyon jó pl. a kukoricaliszt, de más durvább szemű, nagyobb szemcséjű liszt is tökéletes választás. A kukoricalisztnek nincs különösebb mellékíze, , ízleni fog a gyermekeknek is. Nem mellesleg az ára is nagyon kedvező.

Ami még fontos, hogy picivel több zsiradékot igényel a gluténmentes gofri készítése, mint a hagyományosé!

Aki inkább étteremben fogyaszt gofrit, annak ugyanazokra a dolgokra kell figyelnie, mint minden más étel vagy akár csak egy gombóc fagylalt fogyasztásánál. Azaz, hogy a termék semmilyen formában nem szennyeződött gluténnal: sem az alapanyagok, sem az elkészülés, tárolás, tálalás ideje alatt. Bátran merjünk kérdezősködni!

Mi, itt a Cikória Bárban nagyon odafigyelünk mindenre, így nálunk nyugodtan fogyasztható gofri, ami kérhető tejszínhabbal, nutellával, lekvárral is.

Végezetül hagy ajánljunk egy könnyen és gyorsan elkészíthető gluténmentes gofrireceptet:

Hozzávalók (nagyjából 8-10 darabhoz):

  • 25 dkg kukorica (vagy más GM) liszt
  • 8,5 dkg cukor
  • fél csomag GM sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg Rama margarin
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:

Minden száraz összetevőt össze kell keverni, majd hozzáadni a puha (vagy akár olvasztott) margarint. Ezután hozzákeverjük a tojásokat. A gofrisütőt kikenjük vajjal, vagy pici olajjal és máris süthető a tészta.