Azért mert gluténmentesen táplálkozunk, nem muszáj lemondanunk a mindennapi kenyérről. Szerencsére ma már nem csak a bioboltok polcain kaphatóak a gluténmentes kenyerek, hanem a legtöbb hipermarket is különös figyelmet fordít a glutén nélkül élő vásárlókra. Ám ha kísérletező kedvűek vagyunk, akár mi magunk is megsüthetjük a saját kenyerünket. Lássuk csak a konyhában sütött és a boltban kapható gluténmentes kenyerek előnyeit és hátrányait.

Egyenesen a polcról

A boltokban kapható gluténmentes kenyerek megbízhatóak, tehát biztosan nem tartalmaznak glutént, hiszen olyan lisztekkel dolgoznak, melyek őrlése, csomagolása kizárólag gluténmentes üzemben történik. Hatalmas előnyük, hogy gyorsan leemelhetőek a polcról, csak ki kell fizetni, nem kell megvásárolni és otthon tartani olyan gluténmentes liszteket, melyek eltarthatósága rövidebb idejű. A frissesség, és a belbecs azonban hagy maga után kívánni valót. Az előre csomagolt, esetleg vákuumozott gluténmentes pékáruk –tisztelet a kivételnek – sajnos sok esetben tartalmaznak különböző adalékanyagokat, így térfogatnövelő szereket , leginkább nátrium karbonátokat, emulgeálószereket, savanyúságot szabályozó anyagokat, például citrom savat borkősavat, és tartósítószereket kálium szorbitot vagy kálcium-propionátot, sőt még különböző aromákat is. További hátrányuk, az áruk, hiszen ezek a kenyerek rendkívül drágák, és nem minden esetben jó ízűek cserébe. Érdemes arra is figyelni a bolti gluténmentes kenyér vásárlásakor, hogy mivel ezek a kenyerek alapjában véve kicsit szárazabbak, a zacskó, csomagolás felbontása után könnyebben és gyorsabban penészednek, száradnak ki, viszont létezik olyan gyártó, ahol az egyes szeleteket éppen ezért külön csomagolják, ami nagy előny.

Otthon a konyhából

Vitathatatlan előnye a saját kézzel készített gluténmentes kenyereknek, hogy tudjuk, miből készítjük azokat, nincs szükség adalék anyagokra, főleg nem vitatható forrású, esetleg szintetikusan előállított aromákra. Ma már kaphatóak magyar és külföldi gyártók által előre összeállított lisztkeverékek, melyek segítségével szinte biztosan jól sikerül majd a kenyerünk, Fontos tudnunk azonban a gluténmentes kenyér készítésekor, hogy sokkal több nedvességre, így folyadékra, zsírra van szükség, mint a glutént tartalmazó kenyerek esetében, és a tésztája ezért sokkal ragacsosabbá válik, amit igazán nehéz formázni, érdemesebb formában sütni azokat. Az otthon sütött kenyér előnye továbbá, hogy akkora mennyiséget készítünk, amekkorára szükségünk van, a tészta egy részét pár napig akár hűtőben is tárolhatjuk, hogy minden nap friss kenyeret ehessünk. Továbbá a saját készítésű kenyerek esetében rendkívül változatosan készíthetjük el azokat, gazdagítva a tésztájukat különféle magvakkal, zöldségekkel, fűszerekkel. Az interneten számos kipróbált receptet találhatunk.