Bár a hipermarketekben egyre többféle gluténmentes dolog megvásárolható, a strandokon egyelőre nem jelentek meg ilyen fogások. Mi legalábbis sem a fővárosban, sem vidéki nagy városokban nem találkoztunk még strandon gluténmentes gofrival, lángossal, palacsintával vagy hamburgerrel. Szeretnénk ajánlani néhány receptet, így te magad is elkészítheted otthon ezeket és magaddal viheted a strandra!

Azt azért szögezzük le, hogy nem ugyanolyan lesz, hiszen ezen ételek nagy része akkor a legjobb, mikor frissen megsül. De ha a strandolás reggelén kisütöd az adott fogást, alufóliába csomagolva sokáig megőrzi frissességét, akár még meleg is marad.

Aki nem akar otthon sütni, annak két megoldás marad, vagy olyan rövid ideig marad a strandon, hogy ne éhezzen meg, vagy valami előrecsomagolt rágcsálnivalót, esetleg gyümölcsöt visz magával. Talán megpróbálkozhat egy főtt kukorica elfogyasztásával, az (ha csak simán sós vízben főzik) nem igazán tud gluténnel szennyeződni. Hiperérzékenyeknek azért nem javasoljuk még ezt sem!

Akik viszont otthon készítenek finomságot a család lisztérzékeny tagjának vagy tagjainak, azoknak szeretnénk néhány receptet ajánlani. Gluténmentes gofri elkészítéséről itt írtunk, most jöjjön a lángos, a palacsinta.

Lángos recept (6-8 darabhoz 15 cm-es)

30 dkg Schär mix B liszt
1 kk só,
3 dl tej, 1 ek tejföl,
1 kk cukor,
20 g friss élesztő

Langyos tejben (pici cukorral) felfuttatjuk az élesztőt, majd a sós liszthez öntjük. A tésztát géppel dagasztjuk, konyharuhával lefedve 40 -50 percig kelesztjük. Olajos vagy vizes kézzel gombócokat formázunk, ez nagyon fontos, mert a tészta ragad. Kézzel kinyomkodjuk, és forró, bő olajban kisütjük.

Palacsinta recept (16-18 darabhoz)

150 g rizsliszt
3 db tojás
3 dl rizstej
1 csipet só
1 tk cukor
1ek olaj

A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk és keverjük a tojásokat. A tésztához hozzáadunk 1 evőkanálnyi olajat, és hozzáöntjük a rizstejet. 10-15 percig állni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük.

Receptek forrása: Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok Facebook csoport