HISZTAMIN INTOLERANCIA

Pizzára kiütés? Vörösborra migrén? Gondolt már a hisztamin intoleranciára?

Pizzára kiütés? Vörösborra migrén? Gondolt már a hisztamin intoleranciára?

A hisztamin a szervezetünkben képződő összetett anyag, amely sok élelmiszerben is előfordul, többek között: érlelt sajtok, paradicsom, eper, csokoládé, halak, vörösbor, pezsgő stb. A lebontását egy úgynevezett DAO enzim végzi. Gyakran előfordul, hogy ez az enzim nem tudja lebontani a hisztamint, így kellemetlen, allergiaszerű tüneteket tapasztalhatunk, mint például fejfájás, viszketés, kiütés, hasmenés, puffadás, orrfolyás stb. Szerencsére ma már senkinek nem kell lemondani kedvenc, magas hisztamintartalmú ételeiről, hiszen a hiányzó enzim pótolható.

A hisztamin intolerancia

A hisztamin egy úgynevezett biogén amin, ami a feldolgozott élelmiszerekben fordul elő leggyakrabban, de a szervezetünkben is képződik. Az emésztőrendszerben a DiAminoOxidáz (DAO) nevű enzim bontja le. Bizonyos esetekben ez az enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben, így az étkezéssel bevitt hisztamin a szervezetben kellemetlen, allergiához hasonló tüneteket válthat ki.

Gyakorisága

A lakosság körülbelül 1-8%-át érinti. A hisztamin intolerancia előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik. Leggyakrabban a 40 év körüli nőket érinti a probléma. A gyakorisága azonban ettől sokkal nagyobb mértékű lehet, hiszen a tüneteket más ételintoleranciával könnyű összetéveszteni. Egyes szakirodalmak a menopauza utáni életszakaszban lévő nők 80%-nál hisztamin intoleranciát feltételez.

Tünetei

A tünetek súlyossága függ az elfogyasztott hisztamin mértékétől, a DAO enzim mennyiségétől, továbbá bizonyos gyógyszerek is befolyásolhatják a hisztamin intoleranciát. A tünetek rendkívül változatosak lehetnek: hasi görcsök, fejfájás, migrén, bőrkiütés, ekcéma, hányinger, szédülés, emésztőrendszeri problémák, orrfolyás, puffadás, hasmenés, kimerültség mind utalhatnak a hisztamin intoleranciára.

Kezelése

A tünetek megszüntethetőek, ha a magas hisztamintartalmú élelmiszereket kiiktatjuk az étkezéseinkből, ez azonban sok esetben a gasztronómiai élvezetek széles tárházának korlátozását jelentheti. Kerülni kell a vörösborokat, a pezsgőt, az érlelt füstölt, konzervált élelmiszereket (savanyú káposzta, halkonzervek, kovászos uborka stb.), bizonyos zöldségeket (paradicsom, spenót, padlizsán, borsó, lencse stb.), néhány gyümölcsöt (eper, málna, kivi, ananász stb.), az eceteket, a szószokat, a mustárt, a ketchupot, az étcsokoládét, a kávét, a teát stb.
Ma már szerencsére senkinek sem kell lemondania a kedvenc, magas hisztamintartalmú fogásairól, hiszen a hiányzó DAO enzim pótolható!

A DAO enzim működéséhez szükséges un. ko-faktorok a B6 vitamin, cink, réz, C-vitamin.

Természetes  hízósejt stabilizátor a kvercetin.

Az L-glutamine segít a bélszövet integritását fenntartani.

A Ginkgo kivonat csökkentheti a szöveti permeabilitást.

ÚJ!!!! KOFAKTOROK EGYETLEN KAPSZULÁBAN! KATTINTS!