Intolerancia vagy allergia?

 

INTOLERANCIA VAGY ALLERGIA?

 

Élelmiszerallergia esetében a tüneteket kiváltó élelmiszer-összetevő speciális immunválaszt eredményez. Ezzel szemben intolerancia esetében nem alakul ki immunreakció, azonban a megjelenő tünetek gyakran azonosak. Az ételintoleranciától eddig egyféle módon tudtunk megszabadulni, ha kihagytuk az étrendünkből a tüneteket kiváltó élelmiszert, még ha ez sokszor a kedvenc ételeink lemondásával is járt.

Sokan szenvedünk olyan tünetektől, amelyekért az elfogyasztott ételek tehetőek felelőssé, gyakran anélkül, hogy erről tudnánk. A problémák megjelenthetnek olyan mindennapi emésztési gondként, mint a hasfájás, görcsök, hasmenés, székrekedés, puffadás, migrén, bőrkiütések, ekcéma. A megfelelő kezelés érdekében fontos, hogy felismerjük a betegség okát. Ehhez különbséget kell tennünk az ételallergia és az intolerancia között.

Különbség az ételintolerancia és ételallergia között

Az ételallergia és az ételintolerancia közötti alapvető különbség az, hogy az ételintolerancia a szervezet nem immunjellegű reakciója. Az intolerancia bizonyos élelmiszer-összetevők hatására alakul ki, változatos tüneteket eredményezve. Az ételallergia viszont a szervezet immunrendszere által kiváltott válasz bizonyos ételekre.

tábla


Az ételallergia

Fontos tudnunk, hogy az ételallergiás reakciók súlyos megbetegedésekhez, bizonyos esetekben akár halálhoz is vezethetnek. Ha ételallergiája van, mindenképpen forduljon szakemberhez, a gyors és hatékony kezelés érdekében.

Az ételintolerancia

Az étel intolerancia bizonyos fajtáit könnyű összetéveszteni az étel allergiákkal. A táplálékallergiák kezelésére eddig csak egyféle megoldás létezett, az ha a tüneteket kiváltó élelmiszert kihagytuk az étrendünkből.

Ma már van más megoldás!