LAKTÓZÉRZÉKENYSÉG

Kép3

Hasi fájdalom, puffadás, hányiger, hasmenés? Laktózérzékenység?

A tejben, tejtermékekben és a tej felhasználásával készült termékekben (péksütemények, bizonyos felvágottak, sütemények, csokoládék stb.) lévő cukortartalom (laktóz) az arra érzékenyek számára kínzó és kellemetlen tüneteket válthat ki. A laktózérzékenyek szervezetében egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mennyiségben termelődik a tejcukor lebontását végző enzim. Enzim hiányában a tejcukor, puffadást, bélgörcsöket, hasmenést stb. okozhat. Szerencsére ma már számtalan laktózmentes termék kapható, azonban van más megoldás is!

Nem szükséges speciális termékeket vásárolni, hiszen a tejcukor lebontását végző enzim pótolható.

A tejcukor (laktóz) felszívódási zavar

A szervezetben a tejcukrot a laktáz (béta-galaktozidáz) enzim bontja le.
A laktózérzékenyek szervezetében azonban ez az enzim egyáltalán nem, vagy nem megfelelő mennyiségben termelődik, így a tejcukor lebontása nem történik meg a vékonybélben. A tejcukor továbbhalad a vastagbélbe, ahol a baktériumok a laktózból különböző puffadást okozó gázokat (hidrogén, széndioxid, metán) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavakat képeznek.

Gyakorisága

Az európai lakosság körülbelül 10-30%-át érinti. A laktáz enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon csökken, így jellemzően felnőttkorban alakul ki. A csecsemőket érintő örökletes, veleszületett laktóz intolerancia nagyon ritkán fordul elő.
Laktózérzékenység kialakulhat bizonyos, a vékonybelet érintő betegségekhez társulva is. Ilyen például a Crohn betegség, lisztérzékenység, különböző bélfertőzések, de akár antibiotikumos kezelések után is kialakulhat.

Tünetei

Tejek, tejtermékek, tejkészítmények és laktóztartalmú élelmiszerek (például péksütemények, felvágottak, csokoládék) fogyasztását követően laza, hasmenéses széklet, émelygés, puffadás, hasi fájdalom jelentkezik.

Kezelése

A tünetek megszüntethetőek, ha a laktóztartalmú ételeket kiiktatjuk az étkezéseinkből vagy, ha azokat laktózmentes változatokra cseréljük. Ez azonban nem megfelelően összeállított étrenddel sok esetben elégtelen kalciumbevitelt eredményez. Az elégtelen kalciumbevitel következménye lehet például a csontritkulás kialakulása. Ma már szerencsére senkinek sem kell teljesen lemondania a tejről és tejtermékekről, hiszen a hiányzó laktáz enzim pótolható!