A cikória az egyik legősibb zöldségféle, a mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik és például salátának használják, míg a gyökércikória megpörkölt gyökeréből készül a cikóriakávé. Egészséges, és számtalan módon elkészíthető.

A cikória őse a gyomként ismert mezei katáng, aminek a virágzatát leforrázva gyógynövényként használták a népi gyógyászatban. Ebből alakultak ki a nemesített fajtái, a gyökeréért kávénak és a leveléért salátának termesztett változatok.

Tekintse meg ételbárunk garantáltan gluténmentes pékáru kínálatunkat is! >>

CikóriaA cikóriakávé a megpörkölt cikóriagyökérből készül. Régen, nagyanyáink idejében kávépótlékként használták, majd fokozatosan kikopott a hazai köztudatból, míg az utóbbi években kezdik újra felfedezni. Ugyanakkor Franciaországban például évszázadok óta kedvelt, minőségi élvezeti cikk a cikóriakávé.

Megfelelő eljárással a feketekávéhoz hasonló módon készíthető el. Fogyasztható presszókávéként, készülhet belőle tejeskávé, cappuccino, melange éppúgy, mint a feketekávéból. Felhasználható süteményekben is a cikória.

Kapható instant változatban is, azonban frissen főzve az igazi, így élvezhető igazán a cikóriakávé egyedülálló, karamellás íze.

Ha boltban vásároljuk, figyeljünk arra, hogy hozzáadott cukrot ne tartalmazzon a cikóriakávé, valamint ne keverjék malátával (ilyen például a MACI kávé). Utóbbi ugyanis a gluténérzékenyek számára nem ajánlott. Kapható őrölt és nagyobb darabos változatban is.

(Képek: WikipediaDavid Monniaux, CC 3.0)