Természetesen senkinek sem mindegy, hogy mit ebédel, hiszen a déli táplálékfelvételt nevezzük fő étkezésnek, melynek feladata a napközben pörgéshez szükséges energia biztosítása, illetve minden olyan tápanyag felvétele, amely a szerveink megfelelő működéséhez szükséges. Sajnos – legyen szó táplálékérzékenyekről vagy teljesen egészséges emberekről – sokan megfeledkeznek az ebéd fontosságáról, és a munka hevében vagy egyéb elfoglaltságaik közepette elmulasztják nap közben az étkezést.

Ha valamilyen táplálékérzékenységgel küzdünk, a nap közben esedékes élelmiszer-fogyasztásra különösen oda kell figyelnünk. Nagyon kicsi az esélye, hogy boltban olyan élelmiszert kapunk, amelyet biztonsággal megehetünk, és sajnos elég gyakori eset, hogy ha nem kifejezetten erre specializálódott vendéglátóhelyet keresünk fel, a személyzet nem vagy nem megfelelően tájékozott az ételek összetételét illetően. A rostán fennmaradó élelmiszerek köre pedig olyan szűk lehet, hogy ha teljesen ezekre hagyatkozunk, a táplálkozásunk könnyen egyoldalúvá válhat.

A gluténérzékenység diagnosztizálása után két fontos dolgot tehetünk magunkért, és a rendszeres étkezésünkért. Az egyik, ha összegyűjtünk minél több gluténmentes receptet (ezek egy része legyen könnyen és gyorsan elkészíthető), és otthonról viszünk magunkkal ebédet, ha tudjuk, hogy a délidő nem fog minket saját lakásunkban találni. A másik hogy a munka és/vagy nap közbeni tartózkodási helyünk környékén keresünk olyan éttermeket, büféket és bioboltokat, ahol megbízható és finom gluténmentes ételeket tudunk beszerezni. Ha nincs a közelben ilyen, próbáljunk olyat találni, aki vállal kiszállítást az érintett helyszínen.

Miért nagyon hasznosak a gluténmentes éttermek? Azért, mert számos szempontot figyelembe véve szolgálják az egészségünket. Az ilyen jellegű vendéglátóhelyek hátterét dietetikai szempontból is magasan képzett emberek alkotják, és az egészségügyi ellenőrzés is gyakori és aprólékos. Teljesen biztosak lehetünk benne, hogy semmi olyasmit nem etetnek meg velünk, ami problémát okozhat egy cöliákiásnak. Másrészt nagy valószínűséggel változatos, ízletes és tartalmas ételeket kínálnak, így sem íz, sem beltartalom szempontjából nem kell tartanunk az egyhangúságtól. Nem utolsó szempont az sem, hogy az ilyen jellegű éttermek általában igyekeznek „tiszta forrásból” beszerezni az alapanyagaikat, vagyis ellenőrzött szállítóktól rendelnek.

A speciális éttermek kiemelten fontos jellemzője, hogy egyszerre több szempontot is képesek figyelembe venni, ami a vendégek diétáját illeti. Kaphatunk ilyen helyeken pl. guténmentes vegán ételeket, vagy éppen glutén- és tejmentes, vagy éppen glutén- és cukormentes ételeket is.

Ha nem találunk a közelben speciális éttermet vagy a környékünkre nem szállít ilyen, akkor keressünk olyan étel házhoz szállítással foglalkozó vendéglátóegységet, amelynek vannak speciális menüi, vagy kiszolgálnak egyedi igényeket is. Ezekkel azonban legyünk óvatosak, mert ha nem kifejezetten gluténmentes étterem házhoz szállítási szolgáltatását vesszük igénybe, a szakmaiságban adódhatnak hiányosságok.