CSICSERIBORSÓKRÉM (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

80 g csicseriborsó krém

Fokhagyma

Citromlé

Köménymag

Olíva olaj

 

Elkészítés

A fokhagymát áttörjük és a péppé főzött csicseriborsóhoz adjuk, majd ízesítjük citromlével, köménymaggal, sóval és olíva olajjal.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
28 kcal 2 g 1 g 4 g

 

 

TOJÁSOS CSICSERIBORSÓKRÉM (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

80 g csicseriborsó krém

2 db tojás

1 ek. mustár

 

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, áttörjük és összekeverjük a mustárral és a csicseriborsókrémmel.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
70 kcal 5 g 3 g 6 g
GOMBAKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

25 g margarin

50 g csiperke

2 gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

1 ek. citromlé

30 g krémsajt

1 ek. 12%-os tejföl

Petrezselyem

Bors

 

Elkészítés

A felszeletelt gombát a margarin felén megpároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, az újhagymát, a citrom levet, a sajtot, a tejfölt és a fűszereket. Krémesre keverjük a felhabosított margarin felével, majd behűtve tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
78 kcal 1 g 7 g 2 g

 

KRÉMSAJTOS TOJÁSKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

25 g margarin

2 db tojás

50 g fetasajt

1/2 közepes fej vöröshagyma

Bors

 

Elkészítés

A vöröshagymát lereszeljük és hozzáadjuk a felhabosított margarinhoz, a fetasajthoz és a felkockázott megfőtt tojásokhoz. A krémet behűtve tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
101 kcal 3 g 9 g 1 g
MEDVEHAGYMÁS SZENDVICSKRÉM (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

25 g margarin

0,5 csomag medvehagyma

1 citrom leve

2 ek. 12%-os tejföl

Bors

 

Elkészítés

A medvehagymát összevágjuk, majd a felhabosított margarinnal, tejföllel és a citrom levével elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
53 kcal 0 g 5 g 0 g

 

TÖKMAGOS TÚRÓKRÉM (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

50 g margarin

150 g tehéntúró

Fokhagyma

Tökmag

 

Elkészítés

A túrót a margarinnal, a fokhagymával és a tökmaggal összetörjük, majd behűtjük és frissen kínáljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
115 kcal 4 g 11 g 1 g

 

SZÁRNYASMÁJKRÉM (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

150 g csirkemáj

1 fej vöröshagyma

Bors

Majoranna

Napraforgó étolaj

 

Elkészítés

A csirkemájat megtisztítjuk és felszeleteljük. A kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a májat és készre sütjük. Amikor elkészült a máj, leturmixoljuk és egy szűrőn átpasszírozzuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
53 kcal 8 g 1 g 2 g

 

LECSÓKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

20 g margarin

50 g bacon szalonna

1 közepes burgonya

1 kisebb vöröshagyma

1 db TV paprika

1 db paradicsom

1 dl 12%-os tejföl

Fűszerpaprika

Bors

 

Elkészítés

A felkockázott szalonnát saját zsírjában megpirítjuk. A vöröshagymát margarinon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és a vékony karikázott uborkát. Az egészet kevés vízzel felöntve puhára főzzük, majd, amikor megpuhult leturmixoljuk és tejföllel besűrítjük. A szendvicshez a kenyeret vagy zsömlét megkenjük a lecsókrémmel és a kisült szalonnát használjuk feltétnek. Salátalevelekkel díszítve tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
96 kcal 2 g 7 g 7 g

 

ROZMARINGOS BÁRÁNYCOMB CIKÓRIÁVAL (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

A bárányhoz:

800 g báránycomb

10-12 gerezd fokhagyma

Friss rozmaraing

Olíva olaj

A salátához

2 fej cikória saláta

2 ek. olíva olaj

1 ek. borecet

Mustár

 

 

Elkészítés

A megtisztított húst egy hegyes késsel több helyen megszurkáljuk és a mélyedésekbe rozmaringot és fokhagymát dugunk. A megtűzdelt combot serpenyőben hevített olajba tesszük és minden oldalát kérgesre sütjük. A combot ezután egy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük és leöntjük a visszamaradt olajjal és 1 dl vízzel. Alufóliával lefedve 190 fokon 1,5 órán keresztül főzzük, majd eltávolítjuk a fóliát és a comb felszínét aranybarnára sütjük.

A comb alól a zsiradékot és a húslevet leszűrjük, majd olajjal, borecettel és mustárral elkeverjük. Ezzel a páclével öntjük le a megtisztított és felszeletelt salátát.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
507 kcal 41 g 37 g 2 g

 

SONKATEKERCS TÖKMAGVAS CIKÓRIASALÁTÁVAL (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

A sonkatekercshez:

200 g gépsonka

50 g margarin

50 g kukoricaliszt

20 g ecetes torma

1,5 dl 1,5%-os tej

Őrölt fehér bors

Szerecsendió

A salátához:

2 fej cikória saláta

3 ek. tökmag

1 ek. napraforgómag

1 ek mustár

3 ek olíva olaj

 

Elkészítés

A margarint felhevítjük és meghintjük liszttel, majd forró tejjel felöntve besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval és ecetes tormával ízesítjük. A masszát a sonkaszeletekre tesszük és felhengereljük.

A salátához a mustárt és az olívaolajat elkeverjük, majd a felszeletelt cikórialevelekre öntjük. Tökmaggal és napraforgómaggal megszórva tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
433 kcal 22 g 31 g 16 g

 

MÁKOS GUBA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

4 db gluténmentes kifli

500 ml 1,5%-os tej

50 g cukor

30 g méz

50 g mák

Mazsola

 

Elkészítés

A vékonyra karikázott kiflit leöntjük cukorral, mézzel és felforralt tejjel, majd óvatosan hozzákeverjük a megmosott beáztatott mazsolát. Tálra halmozva porcukorral elegyített őrölt mákkal megszórva tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
356 kcal 12 g 7 g 61 g

 

GLUTÉNMENTES MÁGLYARAKÁS (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

4 db gluténmentes zsemle

3 db tojás

100 g cukor

500 ml 1,5% tej

Margarin

200 g alma

Sárgabarack lekvár

Dió

Citrom

Fahéj

Vaníliás cukor

 

Elkészítés

Tojássárgájával, vaníliás cukorral, a porcukor 2/3-val és az olvasztott margarinnal összekevert tejben megáztatjuk az egyenletesen vékony szeletekre vágott zsömlét, majd felét margarinnal kikent mélyebb tepsiben elterítjük. Rászórjuk a fahéjjal, cukorral, reszelt citromhéjjal, darált dióval ízesített reszelt almát, majd a zsemleszeletek másik felével befedve, előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütőből kivett tészta tetejét vékonyan megkenjük a sárgabarackíz 2/3-val, majd a maradékkal ízesített tojásfehérjéből vert kemény habot rásimítva, visszatesszük a sütőbe sülni.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
400 kcal 13 g 10 g 64 g

 

GLUTÉNMENTES LÁNGOS (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

300 g gluténmentes lisztkeverék

1 db tojás

1,5 dl tej

0,5 élesztő

Cukor a kelesztéshez

Olaj a sütéshez

Liszt a szóráshoz

 

Elkészítés

A tésztát összegyúrjuk, majd 1 órán keresztül kelni hagyjuk. Amikor a tészta megkelt cipókat formálunk belőle és 10-15 perc alatt megsütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
321 kcal 12 g 4 g 59 g
SAJTOS RÚD (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

150 g gluténmentes lisztkeverék

90 g margarin

45 g 12%-os tejföl

1 db tojás

20 g trappista sajt

 

Elkészítés

A tésztát összegyúrjuk, majd kicsit pihentetjük és lisztezett deszkán 10-12 mm vastagságúra nyújtjuk és megkenjük tojással. Derelyeszaggatóval felszeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsiben 220 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
332 kcal 8 g 20 g 29 g

 

GLUTÉNMENTES CSÁSZÁRMORZSA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 8 adaghoz

400 g gluténmentes lisztkeverék

600 ml 1,5%-os tej

3 db tojás

100 g cukor

80 ml étolaj

1 db citrom

Vaníliás cukor

Mazsola

Sárgabarack lekvár

 

Elkészítés

Habüstben a tojássárgáját, vajjal és a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadva a megmosott, áztatott mazsolát, vaníliáscukrot, reszelt citromhéjat, tejet, lisztet 30 percig hűtőszekrényben pihentetjük, majd lazítjuk a maradék keményre vert tojásfehérje habbal. Az így kapott palacsintasűrűségű tésztát magas szélű tepsiben hevített olajba öntve, előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben, lapátkanállal gyakran széttördelve, morzsalékos állományúra sütjük. Tálaláskor simára kevert lekvárt, fahéjas cukrot adunk hozzá.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
365 kcal 11 g 13 g 51 g

 

CSOKIMOUSSE POHÁRKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

150 g étcsokoládé

100 g margarin

150 g mascarpone

50 g cukor

250 g tejszín

4 db tojás sárgája

4-5 db gluténmentes keksz

 

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral és 1 dl tejszínnel elkeverjük, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, ameddig be nem sűrűsödik. A csokit vízfürdő fölött margarinnal megolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval és a tojással. Az egészet gluténmentes keksszel kibélelt poharakba rakjuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
346 kcal 6 g 26 g 22 g

 

GESZTENYEMOUSSE POHÁRKRÉM (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 10 adaghoz

500 g gesztenyemassza

300 g mascarpone

100 g cukor

250 g tejszín

4 db tojás sárgája

4-5 db gluténmentes keksz

 

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral és 1 dl tejszínnel elkeverjük, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, ameddig be nem sűrűsödik. A gesztenyét kiolvasztjuk és összekeverjük a mascarponéval és a tojással. Az egészet gluténmentes keksszel kibélelt poharakba rakjuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
370 kcal 7 g 19 g 43 g

 

MASCARPONÉS GYÜMÖLCSTORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

500 g gyümölcs

100 g cukor

3 cs. zselatin

100 ml tejszín

4 db tojás

Gluténmentes piskótalap

 

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk és a cukorral, valamint kevés tejszínnel lassú tűzön besűrítjük. A besűrűsödött tojást a leturmixolt gyümölcsökkel összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd habfixálóval stabilizáljuk. Egy zselatint a csomagoláson megfelelően elkészítjük, és mielőtt megdermedne a krémhez adjuk. Az elkészült krémet tortalapra halmozzuk, ízlés szerint díszítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
228 kcal 6 g 8 g 32 g

 

KARAMELLÁS ALMATORTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 8 adaghoz

500 g alma

50 g karamellöntet

250 ml víz

3 db zselatin

50 g cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

Fahéj

Szegfűszeg

Gluténmentes piskótalap

 

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk, majd fahéjjal, szegfűszeggel és cukorral megpároljuk. Az alma levében elkeverjük a pudingport. A vizet felforraljuk és hozzáadjuk a vaníliás pudingport, majd amikor elkészült hozzáadjuk a karamellöntetet és a reszelt almát. Az egészet egy gluténmentes tortalapra öntjük és 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
200 kcal 3 g 2 g 40 g

 

CUKORMENTES TÚRÓ-EPER TORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

500 g túró

300 g 12%-os tejföl

1 citrom reszelt héja

2,5 dl habtejszín

citromlé

lapzselatin

édesítőszer

100 g eper

100 g mascarpone

Gluténmentes piskótalap

 

Elkészítés

A túrót elkeverjük a tejföllel és az édesítőszerrel, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd félretesszük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint citromlével megfőzzük és a túrós masszához keverjük és adjuk hozzá a tejszínhabot. Az epret leturmixoljuk a mascarponéval és a tortára kenjük, majd ráhalmozzuk a túrókrémet. Hűtőszekrényben 2 óra alatt elkészül.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
309 kcal 14 g 19 g 21 g

 

CUKORMENTES CSOKIS HAB (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

150 g mascarpone

100 g cukormentes étcsokoládé

40 g margarin

2 dl tejszín

Mesterséges édesítőszer

 

Elkészítés

A tejszínt kemény habbá verjük és elkeverjük az olvasztott csokoládéval és a mascarponéval.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
221 kcal 2 g 20 g 9 g

 

 

CUKORMENTES CITROMOS-ÁFONYÁS PROHÁRKRÉM (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

600 g natúr joghurt

200 ml habtejszín

Mesterséges édesítőszer

3-4 citrom

40 g áfonya

 

Elkészítés

Egy pohár aljába édesítőszerrel elkevert áfonyát teszünk. A tejszínt kemény habbá verjük és összekeverjük a joghurttal, majd citrom reszelt héjával ízesítjük. Az elkészült habot az áfonyákra halmozzuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
127 kcal 3 g 10 g 5 g

 

 

MEGGYES-MÁKOS TEJSZÍNES (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

A mákos réteghez

50 g mák

30 g porcukor

0,5 csomag zselatin

A meggyes réteghez

200 g meggybefőtt

2 csomag zselatin

A tejszínes réteghez

700 g natúr joghurt

250 ml habtejszín

2 csomag zselatin

80 g cukor

Gluténmentes tortalap

 

Elkészítés

A mákos réteghez a cukrot és a mákot összekeverjük, majd kevés vízben összefőzzük és zselatinnal összefogatjuk.

A meggyes réteghez a meggybefőtt levét zselatinnal besűrítjük és hozzáadjuk a meggyszemeket.

A tejszínes krémhez a joghurtot összekeverjük a cukorral, a tejszínt kemény habbá verjük és összekeverjük a joghurtos krémmel, majd hozzáadjuk a kevés vízben feloldott zselatint. A három réteget egymásra halmozzuk és kapcsos tortaformában pár óra alatt megszilárdítjuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
342 kcal 8 g 17 g 40 g
GLUTÉNMENTES CITROMTORTA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

700 g natúr joghurt

250 ml habtejszín

2 csomag zselatin

Mesterséges édesítőszer

3-4 citrom

Gluténmentes tortalap

 

Elkészítés

3 citrom levét kifacsarjuk és levében elkészítjük a zselatint. A joghurtot összekeverjük az édesítőszerrel és 2 citrom reszelt héjával. A tejszínt kemény habbá verjük és összekeverjük a joghurtos krémmel, majd hozzáadjuk a zselatint. Az egészet összekeverjük és egy kapcsos tortaformába öntjük, aminek az alján piskóta van.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
232 kcal 6 g 14 g 20 g

 

ALMÁS-DIÓS TORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

3 ek. sárgabaracklekvár

100 g dió

2 ek. cukor

1 dl tejszín

800 g alma

1 vaníliás pudingpor

50 g cukor

Fahéj

Szegfűszeg

Zselatin

 

Elkészítés

Az almát megtisztítjuk es kevés cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel megdinszteljük, majd zselatint adunk hozzá, hogy az almakrém összeálljon.
A darált diót tejszínnel és cukorral sűrűre főzzük.
A gluténmentes tortalapokat megkenjük sárgabarack lekvárral, majd ráterítjük a diós krémet, ezt követően pedig az alakrémet simítjuk el.
Az egészet kapcsos tortaformába tesszük és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
310 kcal 6 g 13 g 42 g

 

JOGHURTOS GYÜMÖLCSTORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

1 gluténmentes vaníliás pudingpor

4 ek. cukor

4 dl 1,5%-os tej

500 g joghurt

100 g vegyes erdei gyümölcs

Gluténmentes tortalap

 

Elkészítés

A pudingport a cukorral elkeverjük és tejben megfőzzük. A joghurtot a gyümölcsökkel együtt hozzáadjuk a pudingporhoz. Az egészet egy tortalapra öntjük, majd hűtőszekrényben 1-2 óra megdermesztjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
205 kcal 7 g 5 g 33 g

 

CUKORMENTES NARANCSOS CSOKITORTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 8 adaghoz

300 g cukormentes étcsokoládé

250 g margarin

2,5 dl növényi tejszín

4 tojás sárgája

2 zselatin

Mesterséges édesítőszer

2 narancs héja

Gluténmentes piskótalap

 

Elkészítés

A csokoládét margarinnal megolvasztjuk. a tojások sárgáját 1 dl tejszínnel lassú tűzön besűrűsítjük. Összekeverjük a csokoládét a tojások sárgájával, az édesítőszerrel és a narancshéjjal. A krémbe 8 ek. vízben feloldott zselatint teszünk és az egészet kapcsos tortaformába öntjük, majd 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
608 kcal 8 g 45 g 41 g

 

 

CUKORMENTES TÚRÓTORTA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 8 adaghoz

500 g túró

300 g 12%-os tejföl

1 citrom reszelt héja

2,5 dl habtejszín

citromlé

lapzselatin

édesítőszer

Gluténmentes piskótalap

 

Elkészítés

A túrót elkeverjük a tejföllel és az édeítőszerrel, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd félretesszük. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint citromlével megfőzzük és a túrós masszához keverjük és adjuk hozzá a tejszínhabot. Hűtőszekrényben 2 óra alatt elkészül.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
306 kcal 13 g 18 g 22 g

 

 

CUKORMENTES NARANCSOS-EPRES POHÁRKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

200 g eper

200 g natúr joghurt

1 közepes narancs

édesítőszer

zselatin

 

Elkészítés

Egy csomag zselatint az elkészítési útmutatónak megfelelően megfőzzük, majd a joghurttal összeturmixolt eperhez adjuk és édesítőszerrel ízesítjük. A narancsot kockára vágjuk és kevés fahéjjal és szegfűszeggel összefőzzük, majd leszűrjük. Az eperkrémet poharakba töltjük, majd rárakunk egy vékony réteg narancsot és a tetejét eperkrémmel fedjük be.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
132 kcal 6 g 6 g 14 g

 

 

GLUTÉNMENTES PROFITEROL (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 15 adaghoz

A tésztához

2 dl víz

40 g margarin

125 g gluténmentes lisztkeverék

4 db tojás

A krémhez

200 g mascarpone

20 cukor

A csokiöntethez

50 g porcukor

150 g étcsokoládé

200 g margarin

8 tojás sárgája

1 csomag vaníliás cukor

5 dl 30%-os tejszín

 

Elkészítés

A vizet a margarinnal és a lisztkeverékkel sűrű masszává főzzük, majd levesszük a tűzről és a tojásokat egyesével hozzáadva összekeverjük. A masszát ezután egy habzsákba öntjük. A simacsöves habzsákból sütőpapírral kibélelt sütőlemezre 5-6 cm távolságra diónyi félgömböket formázunk, majd a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Legalább 20 percig ezen a hőfokon sütjük, majd 200 fokon 10 percig sütjük tovább.

A mascarpone-t cukorrral kikeverjük és egy fecskendő segítségével a profiterolokba nyomjuk.

A csokoládés krémhez a tojások sárgáját lassú tűzön a tejszín felével és a cukorral besűrűsítjük. A csokoládét a margarinnal megolvasztjuk. A maradék tejszínt kicsit felverjük (nem kell teljesen), majd összekeverjük a tejszínt, a tojás sárgája krémet és a csokoládés krémet és a profiterolra öntjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
384 kcal 7 g 32 g 20 g

 

FŰSZERES POLENTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

400 g kukoricadara

20 g étolaj

2 fej vöröshagyma

Petrezselyemzöld

 

Elkészítés

A kukoricadarát petrezselyemmel, sóval és vöröshagymával ízesített vízben megfőzzük, majd olajjal megkent tepsibe öntjük. 180 fokos sütőben 10-20 perc alatt készre sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
400 kcal 10 g 8 g 73 g

 

ZÖLDSÉGMÁRTÁS (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

1 db cukkíni

1 db kápia paprika

150 g gomba

100 g paradicsom

1 közepes hagyma

2 ek. sűrített paradicsom

4 ek. étolaj

Kakukkfű

Bazsalikom

Bors

Mustármag

Babérlevél

 

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk és kevés olajon átfuttatjuk, majd felöntjük vízzel és fűszerezzük. Amikor a zöldségek szétfőttek, akkor turmixoljuk és még egyszer beforraljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
140 kcal 4 g 10 g 8 g

 

 

ZÖLDBORSÓFŐZELÉK (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

800 g zöldborsó

0,3 dl olaj

60 g rizsliszt

2 dl 1,5%-os tej

Petrezselyemzöld

 

Elkészítés

A zöldborsót olajon átfuttatjuk, majd kevés folyadékkal felengedve sóval és petrezselyemzölddel megszórva megpároljuk. Ha megpuhult, zsírjára pirítjuk, meghintjük rizsliszttel, alaposan elkeverjük, majd felöntjük hideg tejjel. Addig főzzük, ameddig be nem sűrűsödik.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
317 kcal 17 g 8 g 43 g

 

 

SÁRGARÉPÁS BURGONYAROPOGÓS (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

500 g burgonya

100 g sárgarépa

2 tojás

50 g rizsliszt

Bors

Petrezselyem

Pirospaprika

 

Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. A burgonyát és a sárgarépát összekeverjük a tojással, liszttel és a fűszerekkel, majd olajjal megkent teflonserpenyőben arany barnára sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
204 kcal 7 g 3 g 37 g

 

 

PARADICSOMLEVES (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

150 g paradicsompüré

0,2 dl olaj

30 g rizsliszt

1 közepes vöröshagyma

0,5 db zeller

60 g cukor

Őrölt fehérbors

Bazsalikom

 

Elkészítés

Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk a lisztet, fehér hazásig hevítjük. Hozzáadjuk a paradicsompüré 2/3-át, ezután kevés hideg vizet öntünk hozzá, és csomómentesre keverjük. Beletesszük az egészben hagyott vöröshagymát és a zellert, majd ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal és cukorral. Amikor a zöldségek megfőttek eltávolítjuk azokat és hozzáadjuk a megmaradt paradicsompürét.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
186 kcal 4 g 5 g 31 g
MANDULÁS TEASÜTEMÉNY (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

200 g rizsliszt

100 g margarin

50 g porcukor

1 kk. mandula aroma

 

Elkészítés

A hozzávalókat összedolgozzuk, majd egy szilikonformába nyomkodjuk és 190 fokos sütőben 10 perc alatt barnára sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
194 kcal 2 g 9 g 26 g

 

EPER MUOSSE TORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 1 db 8 szeletes tortához

500 g eper

100 g cukor

1/2 cs. zselatin

100 ml tejszín

10 db tojás

 

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk és a cukorral, valamint kevés tejszínnel lassú tűzön besűrítjük. A besűrűsödött tojást a leturmixolt eperrel összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd habfixálóval stabilizáljuk. Egy zseltin felét elkészítjük és mielőtt megdermedne a krémhez adjuk. Az elkészült krémet tortalapra halmozzuk, ízlés szerint díszítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
194 kcal 8 g 10 g 18 g

 

FOKHAGYMÁS HÚSGOMBÓC (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 főre

350 g darált hús
50 g gluténmentes kenyér
2 tojás

Bors
Fokhagyma
Vöröshagyma

 

Elkészítés

Az összetevőket összekeverjük és gombócokat gyúrunk belőle. Gyöngyöző vízben főzzük, addig ameddig fel nem jönnek a gombócok a felszínre. Amikor feljött a tetejére körülbelül 5-10 percig még tovább főzzük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
165 kcal 22 g 6 g 7 g

 

FETASAJTOS PARAJKRÉM (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 főre

800 g paraj
2 dl 1,5%-os tej
50 g feta sajt
4-5 gerezd fokhagyma
4 ek étolaj
100 g rizsliszt

Bors

 

Elkészítés

A parajt kevés olajon felolvasztunk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Meghintjük rizsliszttel és tejjel felöntve besűrítjük. Amikor elkészült, fetasajtot morzsolunk a krémbe.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
286 kcal 10 g 15 g 27 g

 

 

ALMAKRÉMLEVES (GLUTÉNMENTES, HISZATMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 főre

4 db alma

1 tk. citromlé

1 ek. cukor

1 ek. rizsliszt

2 dl tejszín

Szegfűszeg

Őrölt fahéj

 

Elkészítés

Az almákat meghámozzuk és feltesszük főni. A cukorból, szegfűszegből és a fahéjból aromás levet készítünk. Amikor az almák megpuhultak tejszínből és rizslisztből finomhabarást készítünk, ezzel sűrítjük be a levest. A leveshez hozzáadjuk a leszűrt aromás levet és citromlével utóízesítjük. A levest botmixerrel pürésítjük és melegen tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
219 kcal 2 g 15 g 18 g
CIKÓRIA KRÉMLEVES KUKORICAGOMBÓCCAL (GLUTÉNMENTES, HISZATMINSZEGÉNY, FRUKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

2 fej cikória
250 ml tejszín
1 ek. rizsliszt
1 tojás
3 ek. kukoricadara
30 g margarin
Metélőhagyma

Bors

Elkészítés

A cikóriát felszeleteljük és köménymagos, sós vízben puhára főzzük. Amikor megpuhult a cikória leturmixoljuk és hozzáadjuk a tejszínt. A kukoricadarából, a tojásból és a margarinból borsónyi méretű gombócokat formálunk, és a levesbe tesszük, és addig főzzük, ameddig a gombócok meg nem puhulnak (körülbelül 10 perc).

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
314 kcal 5 g 26 g 15 g
TONHALAS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

2 fej cikória
200 g tonhalkonzerv
260 g csicseriborsó
1 ek. extra szűz olíva olaj

Elkészítés

A cikóriát szedjük leveire és főzzük meg. A csicseriborsót 6-8 órára áztassuk be, majd 1 órán keresztül főzzük sós, borsos, babérlevéllel ízesített vízben. Amikor a csicseriborsó megfőtt, szűrjük le és keverjük össze az olíva olajjal és turmixoljuk le. A csicseriborsót keverjük össze a hallal és a cikóriával.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
383 kcal 26 g 16 g 34 g

 

CITRUSOS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

2 tk. finomra reszelt friss gyömbér gyökere
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk. dijoni mustár
3 ek. citromlé
2 tk. méz
0,5 dl mogyoró olaj

 

Elkészítés

A cikóriát szedjük leveleire és vágjuk apró kockákra. A fokhagymát, a mustárral, a citromlével, a mézzel, a gyömbérrel és a mogyoró olajjal keverjük össze és öntsük a salátára. Behűtve tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
140 kcal 1 g 12 g 8 g

 

SÜLT CIKÓRIA SONKÁVAL (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 főre

2 fej cikória
25 g vaj
200 g sonka
2 ek. dijoni mustár
1 dl fehér bor
Kakukkfű
150 g chedar sajt
2 dl tejszín

Elkészítés

A cikória leveleket csavarjuk sonkába, majd tegyük őket egy kivajazott hőálló tálba. A fehérbort, a tejszínt, a mustárt és a kakukkfüvet keverjük össze, ezzel locsoljuk meg a sonkába tekert cikóriát. A tetejére reszelt sajtot teszünk és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
442 kcal 24 g 34 g 5 g

 

BACONOS CIKÓRIA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

4 fej cikória
3 ek. olíva olaj
10-15 gerezd fokhagyma
200 g bacon szalonna
Babérlevél
Kakukkfű

Elkészítés

A cikóriát szedjük leveleire, a szalonnát szeleteljük fel vékony metéltekre. Egy hőálló tálba tegyük bele a cikória leveleket a szalonnákkal és a gerezdjeire szedett megtisztított fokhagymával. A tetejére tegyünk friss fűszereket és locsoljuk meg olíva olajjal. 180 fokon lefedve süssük 30 percig, majd az alufóliát eltávolítva süssük még további 10-15 percig.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
340 kcal 10 g 31 g 5 g

 

LASSAN SÜLT ZÖLDSÉGEK (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

5-6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 édeskömény
1 articsóka
2 fej cikória
0,5 dl olíva olaj

Bors
Kaukkfű
Rozmaring
Babérlevél
Zsálya
Balzsamecet

Elkészítés

A megtisztított felszeletelt zöldségeket tegyük egy hőálló üveg tálba, locsoljuk meg olajjal és ízesítsük fűszerekkel. 120 fokos sütőben süssük 50-70 percig. Tálaljuk balzsamecettel meglocsolva, parmezán sajt forgáccsal és szárított sonkával.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
150 kcal 3 g 11 g 9 g

 

HAGYMÁS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

1 közepes fej lilahagyma
2 közepes méretű kápia paprika
0,5 kígyóuborka
3 közepes szál újhagyma
2 fej cikória
1 fej édeskömény
1 közepes fej savanykás alma
2 ek. olíva olaj
3 ek. balzsamecet
Kapor
Metélőhagyma

Bors

Elkészítés

A hozzávalókat megtisztítjuk és felszeleteljük. Az olajból, a balzsamecetből és a fűszerekből salátaöntetet készítünk, ezzel öntjük le a salátát.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
95 kcal 3 g 5 g 9 g

 

KOLIANDERES CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 főre

4 közepes méretű savanykás alma
2 fej cikóra
120 g dió
2 dl 12%-os tejföl
1 citrom leve
50 ml olíva olaj
Koriander

Elkészítés

A tejfölből, a citrom levéből, az olíva olajból és a korianderből salátaöntetet készítünk. A cikóriát leveleire szedjük és felkockázzuk, az almát vékony szeletekre vágjuk, a diót durvára daraboljuk. A cikóriát, az almát és a diót összekeverjük, majd a salátaöntettel meglocsolva tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
400 kcal 8 g 34 g 14 g

 

TEJSZÍNES CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

2 fej cikória

1 dl húsleves alaplé

1 dl tejszín

1 citrom leve

Snidling

 

Elkészítés

A cikóriának eltávolítjuk a torzsáját, majd a leveleit felszeleteljük. Húsleves és tejszín elegyében pároljuk, addig ameddig meg nem puhul a saláta, majd citrom facsart levével és friss apróra vágott snidlinggel ízesítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
90 kcal 2 g 8 g 3 g

 

NARANCSOS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 főre

1 közepes méretű narancs

2 fej cikória

100 g borsó konzerv

1 ek. szőlőmag olaj

Zeller levél
Kapor

Bors

 

Elkészítés

A meghámozott narancsot kis kockákra vágjuk. A megmosott cikóriát leveleire szedjük és felkockázzuk. A cikóriát a naranccsal, a borsókonzervvel összevegyítjük. Az olajból és a fűszerekből dresszinget készítünk, ezzel öntjük le a salátát.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
61 kcal 3 g 3 g 7 g

 

PIKÁNS ENDÍVIA SALÁTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db endívia

200 g rosé szőlő

50 g kéksajt

50 g 12%-os tejföl

Dió

 

Elkészítés

Az endíviát leveleire szedjük, és apró kockákra vágjuk, a kéksajttal együtt. A szőlőszemeket elfelezzük. A hozzávalókat összekeverjük és tejföllel leöntjük, majd darabolt dióval megszórjuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
135 kcal 5 g 7 g 12 g

 

KARAMELLÁS ENDÍVIA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db endívia

3 ek. méz

3 ek. olíva olaj

1 ek. fehérborecet

Bors

Snidling

Dió

 

Elkészítés

A cikória torzsáját eltávolítjuk, majd középen kettévágjuk és kevés olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a mézet és fűszerezzük. Néhány percig folyamatosan forgatva pároljuk. Amikor elkészült fehérborecettel és dúrvára vágott dióval ízesítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
149 kcal 1 g 8 g 19 g

 

SONKÁS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

200 g 12%-os tejföl

250 g füstölt sonka

1 közepes méretű körte

2 ek. méz

Citromlé

Mustár

Bors

Szerecsendió

 

Elkészítés

Az apró kockákra vágott körtét kevés mézen karamellizáljuk. A cikória leveleit kis kockákra vágjuk, a sonkát metéltre szeleteljük. A tejfölt sóval, borssal, mustárral és kevés citromlével összekeverjük, majd az alapanyagokra öntjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
232 kcal 16 g 10 g 18 g

 

BELGA ENDÍVIA (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

200 g sonka

4 dl 1,5%-os tej

3 ek. rizsliszt

100 g margarin

200 g mozzarella sajt

Bors

Szerecsendió

 

Elkészítés

A cikória leveleket enyhén sós vízzel leforrázzuk, majd sonkába tekerjük és egy hőálló tálba fektetjük. A margarint felolvasztjuk, fűszerezzük borssal, szerecsendióval és sóval, majd liszttel megszórjuk és forró tejjel besűrítjük. A mártást a cikóriára öntjük, a tetejére reszelt mozzarellát teszünk és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
471 kcal 26 g 33 g 15 g

 

TEJSZÍNES CIKÓRIA (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

30 g margarin

1 liter húsleves alaplé

3 dl tejszín

Kevés citrom reszelt héja

Őrölt fehér bors

Petrezselyemzöld
Elkészítés

A cikóriát leveleire szedjük és közepes hőfokon a húslevesben 15-20 percig főzzük, majd tejszínt adunk a leveshez, ízesítjük sóval, borssal és egy kevés reszelt citrom héjával.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
277 kcal 3 g 28 g 3 g

 

FOKHAGYMÁS ENDÍVIA FŐZELÉK (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

4-5 gerezd fokhagyma

3 dl tejszín

5 dl 1,5 %-os tej

2 ek. napraforgó étolaj

1,5 ek. rizsliszt

Őrölt fehér bors

Köménymag

Majoranna

 

Elkészítés

Az endíviát felszeleteljük, majd tejben és tejszínben feltesszük főni. Az endíviát ízesítjük őrölt köménnyel, majorannával, zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Amikor az endívia kezd megpuhulni (kb 10-15 perc), akkor rizslisztből készült rántással besűrítjük. Sült sonkával díszítve tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
362 kcal 8 g 30 g 15 g

 

CIKÓRIÁS BURGONYASALÁTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

800 g burgonya

1 póréhagyma

100 g olíva bogyó

200 g kefir

Mustár

Petrezselyemzöld

Őrölt fehér bors
Elkészítés

A burgonyát főzzük meg héjastól, majd hámozzuk meg és szeleteljük karikákra. A cikóriát mossuk meg és szeljük apró kockákra, az olíva bogyót negyedeljük. A kefirt keverjük ki mustárral, ízesítsük petrezselyemzölddel, sóval, borssal és öntsük az összekavart zöldségekre.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
270 kcal 8 g 6 g 45 g

 

CIKÓRIA BURGUNDI MÁRTÁSBAN (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

3 db cikória

100 g margarin

0,5 citrom leve

1 ek. cukor

1 ek. mustár

2 tojás sárgája

2 dl 12%-os tejföl

Bors

Szerecsendió

 

Elkészítés

A cikóriát leveleire szedjük, majd felszeleteljük. Az olvasztott margarinon átfuttatjuk, közben hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, ízesítjük sóval, borssal és őrölt szerecsendióval. A cikóriát addig pároljuk, ameddig a levelek enyhén össze nem esnek. A mustárt, a tejföllel és a tojás sárgájával elkeverjük, majd a kész cikória levelekre öntjük és 1-2 percig közepes lángon kevergetjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
311 kcal 6 g 26 g 12 g

 

SONKÁBA TEKERT CIKÓRIALEVELEK (GLUTÉNMENTES, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

3 db cikória

50 g margarin

250 g pármai sonka

250 g trappista sajt

2 dl tejszín

Bors

Szerecsendió

 

Elkészítés

A cikóriát leveleire szedjük, majd forrásban lévő, enyhén sós vízben 1-2 percig főzzük. A leszűrt cikórialeveleket sonkaszeletekbe tekerjük. Egy hőálló üvegtálat margarinnal kikenünk. A tejszínt szerecsendióval és borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és a sonkába csomagolt cikórialevelekre öntjük. 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
582 kcal 35 g 46 g 6 g

 

SÜLT CIKÓRIA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

2 fej lilahagyma

1 ek. cukor

2 ek. olíva olaj

1 ek fehérborecet

Chili

 

Elkészítés

A leveleire szedett cikóriát a karikára vágott lilahagymával egy jénaiba tesszük. 190 fokon 40-50 perc alatt megsütjük. A cukrot az olajjal és a fehérborecettel összekeverjük, chili porral ízesítjük és a megsült zöldségekre locsoljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
94 kcal 2 g 5 g 10 g
AMERIKAI FÁNK (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 24 db-hoz

500 g gluténmentes lisztkeverék/ kukorica liszt

4 dl tej

60 g cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 kávéskanál fahéj

2 db tojás

100 g margarin

25 g élesztő

 

Elkészítés

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat összekeverjük galuska lágyságúra és egy órán át szobahőmérsékleten kelni hagyjuk. A sütőforma mélyedéseit olajjal kikenjük és beletöltjük a masszát. 190-200 fokos sütőben 15 perc alatt barnára sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
124 kcal 3 g 4 g 18 g
KÁVÉKRÉMES GLUTÉNMENTES TORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 1 db 18 cm átmérőjű tortához

1 db gluténmentes tortalap

Hozzávalók a kávés krémhez

200 g margarin

120 g porcukor

1 db egész tojás

3 db tojás sárgája

1,5 dl 1,5%-os tej

3 ek. presszókávé

50 g olvasztott csokoládé

1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a tejszínes krémhez

2 dl tejszín

150 g mascarpone

3 ek. cukor

 

Elkészítés

A kávés krémhez a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük az egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a kávét, a megolvasztott csokoládét és a tejet. Gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Amikor kihűlt a margarinnal elkeverjük, és a piskótalapra kenjük.
A tejszínes réteghez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a mascarpone-t.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
482 kcal 9 g 26 g 54 g

 

CSOKOLÁDÉS MASCARPONE-S GLUTÉNMENTES TORTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 1 db 18 cm átmérőjű tortához

1 db gluténmentes tortalap

Hozzávalók a csokoládés krémhez

150 g mascarpone

100 g étcsokoládé

2 dl tejszín

1 csomag vaníliás cukor

3 ek. cukor

 

Elkészítés

A mascarpone-t az olvasztott csokoládéval és a cukorral összekeverjük, majd kemény habbá vert tejszínnel összekeverjük, és a tortalapra kenjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
292 kcal 6 g 11 g 42 g
GLUTÉNMENTES TÚRÓTORTA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY)

Hozzávalók 1 db 18 cm átmérőjű tortához

1 db gluténmentes tortalap

Hozzávalók a túrókrémhez

500 g túró

3 ek. 12%-os tejföl

150 g cukor

125 g margarin

1 citrom reszelt héja

1 csomag zselatin

 

Elkészítés

A túrót áttörjük és hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tejfölt, a citrom reszelt héját. A zselatint a csomagolására írt útmutató szerint elkésztjük, és a túróhoz adjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortalapra kenjük, és ízlés szerint díszítjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
387 kcal 13 g 16 g 46 g

 

FOKHAGYMÁS RAKOTT CIKÓRIA (GLUTÉNMENTES, HISZTAMINSZEGÉNY, FRUKTÓZSZEGÉNY)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 közepes cikória

50 g margarin

2 ek. liszt

0,5 l 1,5% tej

4-5 gerezd fokhagyma

300 g mozzarella sajt

Szerecsendió

Bors

 

Elkészítés

Az egész cikóriák torzsáját ék alakba bevágjuk, majd levelire szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük. A margarint serpenyőben megolvasztjuk, átfuttatjuk rajta a felszeletelt fokhagymát, megszórjuk liszttel és ízesítjük. Meleg tejjel felöntjük és lassú tűzön folyamatosan kevergetve besűrítjük.

A cikória levelekt egy hőálló tálba tesszük és leöntjük a fokhagymás besamell mártással. A tetejére sajtot reszelünk és 180 fokos sütőben addig sütjük, ameddig a sajt a tetején meg nem barnul.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
467 kcal 27 g 32 g 17 g

 

ALMÁS-DIÓS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 közepes cikória

2-3 db édes alma

1 marék dió (80 g)

2 ek. citromlé

1 ek. borecet

3 ek. tökmagolaj

 

Elkészítés

Az egész cikóriák torzsáját ék alakba bevágjuk, majd ujjnyi vastagságúra felszeleteljük. A megmosott almákat héjastól 1×1 cm-es apró kockákra vágjuk, a diót durvára törjük, majd összekeverjük a hozzávalókat egy tálban. A citrom levét, a borecetet és a tökmagolajat összekeverjük és a salátára öntjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 5 g 19 g 7 g

 

ASZALT SZILVÁS FETASAJTTAL TÖLTÖTT CIKÓRIALEVELEK (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 közepes cikória

200 g feta sajt

150 g aszalt szilva

 

Elkészítés

Az egész cikóriák torzsáját ék alakba bevágjuk, majd leveleire szedjük. Az aszalt szilvát és a fetasajtot összekeverjük és 1-2 teáskanálnyit rakunk minden egyes levél közepére. Hidegen tálaljuk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
223 kcal 9 g 11 g 21 g
CIKÓRIÁS DIP (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

1 közepes cikória

100 g uborka

3-4 gerezd fokhagyma

200 g feta sajt

250 g túró

100 g natúr sajtkrém

100 g 12%-os tejföl

Őrölt fehér bors

Snidling

Petrezselyem

Zeller levél

 

Elkészítés

Az egész cikóriák torzsáját ék alakba bevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük a cikóriát. Az uborkát metéltre vágjuk. A sajtokat, tejfölt és a túrót összekeverjük a cikóriával és az uborkával, majd ízlés szerint fűszerezzük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
330 kcal 20 g 25 g 7 g

 

VEGYES ZÖLDSÉGKÖRET CIKÓRIÁVAL (GLUTÉNMENTES, LAKTÓZMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

2 db cikória

2 közepes cékla

1 fej lilahagyma

1 közepes édes burgonya

1 közepes cukkíni

1 közepes padlizsán

Bors

 

Elkészítés

A hozzávalókat megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk és egy sütőzacskóba tesszük. 190 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
84 kcal 4 g 1 g 16 g
KÉKSAJTOS CIKÓRIASALÁTA (GLUTÉNMENTES)

Hozzávalók 4 adaghoz

1 db cikória

100 g kéksajt

100 g camambert sajt

50 g dió

50 g olíva bogyó

Almaecet

Mustár

Koriander

 

Elkészítés

A cikóriának eltávolítjuk a torzsáját, majd lereszeljük. A sajtokat apró kockára vágjuk, az olívákat negyedeljük, a diót durvára törjük. A hozzávalókat összekeverjük és almaecetből, mustárból, sóból és korianderből mártást készítünk.

 

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
293 kcal 13 g 25 g 4 g