A rizs nem csak az emberiség jelentős részének a fő tápláléka, de a gluténmentes táplálkozásnak is az egyik szinte kikerülhetetlen alkotóeleme. Nem meglepő, hiszen számtalan fajtáját megannyi módon fogyaszthatjuk.

Találkozhatunk vele a polcokon natúr formában, de forgalomba kerül puffasztva, daraként, liszté őrölve, készülhet belőle tészta, rizslap, barna és fehér rizstej, rizstejföl, rizstejszín sőt, még rizsmajonéz is.

Különösen a barna rizs fogyasztása javasolt, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamit a rosttartalma magasabb a fehér rizshez képest.

A rizsliszt készülhet barna és fehér rizsből is, nagyszerű alapanyaga nem csak a száraztésztáknak, de – főként más lisztekkel keverve – kiváló pékárukat lehet belőle készíteni, illetve jól használható sűrítéshez vagy panírozáshoz is.

A rizsliszt nagy előnye továbbá, hogy a belőle készült sütemények nagyon jól működnek tojás nélkül is, így használatuk a tojásallergiásoknak is jó alternatíva lehet.

Ha már sütemények, meg kell említenünk, hogy a rizslapok kiváló alternatívái lehetnek a gluténmentes rétes készítésének is, így nem csak különböző kínai ételekhez lehet felhasználni – például tavaszi tekercs formájában – hanem akár vargabéles készítéséhez is jó alapanyag lehet.

A rizsből készült dara szinte tökéletesen ki tudja váltani a búzadarát, így például nagyon finom gluténmentes tejbegríz, grízes krémes, grízes tészta, túrógombóc vagy grízgaluska készülhet belőle.

Az így készült alapanyagot felhasználhatjuk gabonapehelynek, ízesítve például mézzel, aszalt- vagy friss gyümölcsökkel, akárcsak a puffasztott rizst, amely szelet formájában kenyér helyettesítőként is funkcionálhat.

Mindenképpen szót kell még ejteni a vadrizsről is, amely csak megnevezésében rizs, valójában egy észak-amerikai Nagy-Tavak vidékéről származó vízinövény magja. A vadrizst szintén előszeretettel kínálják köretként, azonban a betakarítás során gyakran szennyeződik gluténnal, ezért a cöliákiások és gabonaallergiások csak akkor használják, ha a termék csomagolásán jelzik a vadrizs határozott gluténmentességét.