Mi a hisztamin?

A hisztamin az élő szövetekben jelen levő természetes anyag (biogén amin), mely közvetítőként játszik szerepet például allergiás reakciókban. Az egészséges szervezetben képződő enzim, a DiAminoOxidáz (DAO) a hisztamint a bélben lebontja, és így hatástalanítja.

Mi a hisztamin-érzékenység?

Ha a szervezetben nem termelődik elég mennyiségben a DiAminoOxidáz enzim, ahhoz, hogy a táplálékkal bejutó hisztamin lebomoljon, akkor a vérbe felszívódó és ott felhalmozódó hisztamin miatt összeférhetetlenségi reakció alakul ki, és ez allergiához hasonló tüneteket válthat ki. Ilyenek például a

 

  • Gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. a hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, puffadás
  • Fejfájás, egészen a migrénes rohamokig
  • Bőrkiütés, viszketés, hólyagok a bőrön, asztma, légzési nehézség
  • Émelygés, szívdobogás, szédülés
  • Orrdugulás vagy orrfolyás

 

A tünetek az étel elfogyasztása után 20-30 perccel, ritkábban pedig 2-3 nap múltán alakulhatnak ki.

Hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:

  • halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra
  • savanyú káposzta, kovászos uborka
  • érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,
  • alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,
  • húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús,
  • zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,
  • egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.

Nagyon kifejezett tüneteket okozhat a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek együttes fogyasztása, ha például vörösbort sajttal fogyasztunk.

Hogyan működik a DAOSIN®?

A testünkből hiányzó DiAminoOxidáz (DAO) enzimet pótolja a DAOSIN® kapszulában meglevő, azzal azonos enzim, mely lebontja a hisztamint. A hisztamin mentes DAOSIN® kapszula étkezés előtti elfogyasztásával a vékonybélben megnövekszik a DAO enzim mennyisége és a hisztamin lebontó képessége. Így meggyorsul a bélrendszerben a táplálékból bekerült, ingert kiváltó hisztamin feldolgozása.

Mi a DAOSIN® hatóanyaga?

DiAminoOxidáz (DAO) enzimet (36 000 HDU) tartalmazó fehérjekivonat (4,2 mg kapszulánként)

Milyen összetevőket tartalmaz a DAOSIN®?

Tömegnövelő: mikrokristályos cellulóz; Kapszulahéj: hidroxipropilmetilcellulóz; szacharóz, aszkorbinsav. Rizskeményítő. Bevonó anyag: sellak, Emulgeáló: hidroxi-propil-cellulóz, 7% DiAminoOxidáz (DAO)-tartalmú fehérjekivonat. Stabilizátor: polivinil-pirrolidon; Csomósodásgátló anyag: talkum; Hordozó: acetilezett keményítő, karboximetilcellulóz, Nedvesítőanyag: glicerin.

Hogyan alkalmazzuk a DAOSIN® kapszulát?

Felnőtteknek közvetlenül étkezés előtt– a táplálék hisztamin tartalmának megfelelően – egy vagy két kapszulát javasolt bevenni, kevés folyadékkal. A kapszulát lenyelés előtt nem kell szétrágni, hanem egészben kell lenyelni. Ha nehézsége támad a kapszula lenyelésével, akkor a kapszula széthúzása után a benne levő anyagot szétrágás nélkül kell kevés folyadékkal bevenni.

Fontos figyelmeztetés

  • Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazandó.
  • Nem használható egyedüli tápanyagforrásként. 
  • Gyermekektől elzárva tartandó.
  • Hűvös, száraz helyen tárolandó.
  • Az alkohol gátolja a DiAminoOxidáz enzim aktivitását.

Ellenjavallat: terhesség, szoptatás, szívkoszorúér-betegség, instabil hipertónia, súlyos asztma

Milyen kiszerelésben kapható a DAOSIN®?

A DAOSIN® 10 és 30 kapszulát tartalmazó kiszerelésben kapható.

Tápanyagok/Tápérték 100 g-ban 1 kapszulában 2 kapszulában
Energiatartalom 219,8 kJ / 52,5 kcal 0,13 kJ / 0,56 kcal 0,27 kJ / 1,12 kcal
Zsír < 0,1 g < 0,1 mg < 0,1 mg
telített zsírsavak 0 g 0 g 0 g
Szénhidrát 11,36 g 28,85 mg 57,7 mg
-amelyből cukrok 6,32 g 16,05 mg 32,1 mg
Fehérje 1,65 g 4,2 mg 8,4 mg
ebből DAO enzim fehérje kivonatban 14,1 millió HDU 36000 HDU 72000 HDU
0 g 0 g 0 g
Nettó tömeg: 7,65g (30 kapszula)