A hisztamin az élő szövetekben jelen levő természetes anyag (biogén amin), mely közvetítőként játszik szerepet például allergiás reakciókban. Az egészséges szervezetben képződő enzim, a DiAminoOxidáz (DAO) a hisztamint a bélben lebontja, és így hatástalanítja.
Mi a hisztamin-érzékenység?
Ha a szervezetben nem termelődik elég mennyiségben a DiAminoOxidáz enzim, ahhoz, hogy a táplálékkal bejutó hisztamin lebomoljon, akkor a vérbe felszívódó és ott felhalmozódó hisztamin miatt összeférhetetlenségi reakció alakul ki, és ez allergiához hasonló tüneteket válthat ki. Ilyenek például a
- Gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. a hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, puffadás
- Fejfájás, egészen a migrénes rohamokig
- Bőrkiütés, viszketés, hólyagok a bőrön, asztma, légzési nehézség
- Émelygés, szívdobogás, szédülés
- Orrdugulás vagy orrfolyás
A tünetek az étel elfogyasztása után 20-30 perccel, ritkábban pedig 2-3 nap múltán alakulhatnak ki.
Mi a hisztamin-érzékenység?
Ha a szervezetben nem termelődik elég mennyiségben a DiAminoOxidáz enzim, ahhoz, hogy a táplálékkal bejutó hisztamin lebomoljon, akkor a vérbe felszívódó és ott felhalmozódó hisztamin miatt összeférhetetlenségi reakció alakul ki, és ez allergiához hasonló tüneteket válthat ki. Ilyenek például a
- Gyomor-bélrendszeri zavarok, mint pl. a hasmenés, hasi fájdalom, görcsök, puffadás
- Fejfájás, egészen a migrénes rohamokig
- Bőrkiütés, viszketés, hólyagok a bőrön, asztma, légzési nehézség
- Émelygés, szívdobogás, szédülés
- Orrdugulás vagy orrfolyás
A tünetek az étel elfogyasztása után 20-30 perccel, ritkábban pedig 2-3 nap múltán alakulhatnak ki.
Hisztamint tartalmazó vagy hisztamint felszabadító élelmiszerek:
- halak: tonhal, szardínia, szardella, füstölt hering, ikra
- savanyú káposzta, kovászos uborka
- érett sajtok: ementáli, camembert, rokfort, gouda, cheddar, minden penészes és füstölt sajt,
- alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör,
- húsfélék: érlelt kolbász, sonka, szalámi, füstölt hús, sertéshús,
- zöldségek, gyümölcsök: spenót, borsó, lencse, bab, paradicsom, ketchup, eper, papaya, ananász, szója, mák, mogyoró, mogyorókrém,
- egyéb: tojásfehérje, csokoládé, fahéj, sörélesztő.
Nagyon kifejezett tüneteket okozhat a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek együttes fogyasztása, ha például vörösbort sajttal fogyasztunk.
Hogyan működik a DAOSIN®?
A testünkből hiányzó DiAminoOxidáz (DAO) enzimet pótolja a DAOSIN® kapszulában meglevő, azzal azonos enzim, mely lebontja a hisztamint. A hisztamin mentes DAOSIN® kapszula étkezés előtti elfogyasztásával a vékonybélben megnövekszik a DAO enzim mennyisége és a hisztamin lebontó képessége. Így meggyorsul a bélrendszerben a táplálékból bekerült, ingert kiváltó hisztamin feldolgozása.
Mi a DAOSIN® hatóanyaga?
DiAminoOxidáz (DAO) enzimet (36 000 HDU) tartalmazó fehérjekivonat (4,2 mg kapszulánként)
Milyen összetevőket tartalmaz a DAOSIN®?
Tömegnövelő: mikrokristályos cellulóz; Kapszulahéj: hidroxipropilmetilcellulóz; szacharóz, aszkorbinsav. Rizskeményítő. Bevonó anyag: sellak, Emulgeáló: hidroxi-propil-cellulóz, 7% DiAminoOxidáz (DAO)-tartalmú fehérjekivonat. Stabilizátor: polivinil-pirrolidon; Csomósodásgátló anyag: talkum; Hordozó: acetilezett keményítő, karboximetilcellulóz, Nedvesítőanyag: glicerin.
Hogyan alkalmazzuk a DAOSIN® kapszulát?
Felnőtteknek közvetlenül étkezés előtt– a táplálék hisztamin tartalmának megfelelően – egy vagy két kapszulát javasolt bevenni, kevés folyadékkal. A kapszulát lenyelés előtt nem kell szétrágni, hanem egészben kell lenyelni. Ha nehézsége támad a kapszula lenyelésével, akkor a kapszula széthúzása után a benne levő anyagot szétrágás nélkül kell kevés folyadékkal bevenni.
Fontos figyelmeztetés
- Csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazandó.
- Nem használható egyedüli tápanyagforrásként.
- Gyermekektől elzárva tartandó.
- Hűvös, száraz helyen tárolandó.
- Az alkohol gátolja a DiAminoOxidáz enzim aktivitását.
Ellenjavallat: terhesség, szoptatás, szívkoszorúér-betegség, instabil hipertónia, súlyos asztma
Milyen kiszerelésben kapható a DAOSIN®?
A DAOSIN® 10 és 30 kapszulát tartalmazó kiszerelésben kapható.
Tápanyagok/Tápérték | 100 g-ban | 1 kapszulában | 2 kapszulában |
---|---|---|---|
Energiatartalom | 219,8 kJ / 52,5 kcal | 0,13 kJ / 0,56 kcal | 0,27 kJ / 1,12 kcal |
Zsír | < 0,1 g | < 0,1 mg | < 0,1 mg |
telített zsírsavak | 0 g | 0 g | 0 g |
Szénhidrát | 11,36 g | 28,85 mg | 57,7 mg |
-amelyből cukrok | 6,32 g | 16,05 mg | 32,1 mg |
Fehérje | 1,65 g | 4,2 mg | 8,4 mg |
ebből DAO enzim fehérje kivonatban | 14,1 millió HDU | 36000 HDU | 72000 HDU |
Só | 0 g | 0 g | 0 g |
Nettó tömeg: 7,65g (30 kapszula)
KAPCSOLAT
EGÉSZ SZÉP KFT.
1138 Budapest, Bodor u. 1. I. em. 8.
+36 1 621 2979
cikoriabar@etelbajok.hu
FORGALMAZÓ
MITRA-PONT KFT.
1085 Budapest, Rökk Szilárd u. 17.
GYÁRTÓ
Sciotec Diagnostic Technologies GmbH
Ziegelfeldstrasse 3
A-3430 Tulln
Ausztria