Gluténmentesen, nem csak ételérzékenyeknek

Gluténmentesen, nem csak ételérzékenyeknek

Napjainkban egyre népszerűbbek a gluténmentes diéták, részben abból a sajnálatos okból kifolyólag, hogy a gluténérzékenyek tábora egyre nő, részben pedig azért, mert óriási divatot képviselnek azok az étrendek, amelyek különféle, nem orvosilag megalapozott okok miatt javasolják kerülni ezt az étel-összetevőt (pl. Paleolit étrend). Azoknak a diétáknak, amelyek nem orvosi diagnózisra alapozva negligálják a glutént, nincs tudományosan bizonyított alapjuk, így ezekkel most nem foglalkozunk. Ugyanakkor a Cikória ételbár elkötelezett a gluténre  érzékeny vendégek kiszolgálása és tájékoztatása mellett, így nézzük most meg kicsit részletesebben, hogy mégis mi az a glutén és mi lehet a baj vele.

Korunk mumusa: a glutén

A glutén a búza, rozs és árpa magjának nagy részét kitevő ún. magfehérje két alkotóelemének, a gliadinnak és a gluteinnek a keveréke. A magfehérje – más néven endospermium – igen tápláló, a fehérjén kívül keményítőt és olajakat is tartalmaz. Ebből készül az emberi fogyasztásra szánt fehér liszt (amiből kirostálják a maghéj és a csíra részeit). A glutén vagy más néven sikér a magban található fehérje kb. 80%-át teszi ki.

A sikértartalom tulajdonképpen meghatározza a sütésre használt lisztek minőségét, hiszen  ez a vízmegkötő, kolloid anyag felelős a kenyértészta rugalmas, nyúlós állagáért, ez teszi lehetővé, hogy a kelesztett termékek megtartsák a CO2-gázt a tésztában, illetve hogy ropogósra süljenek.

Mi a baj a gluténnel?

A glutén jelenléte a rá érzékenyeknél autoimmun reakciót vált ki. Anélkül, hogy részleteznénk mi történik, elmondhatjuk, hogy a gluténérzékeny ember szervezete elkezdi lebontani a vékonybélben a bélbolyhok szöveteit. A bélbolyhok sorvadásának következtében a tápanyagok felszívódása drasztikusan lecsökken, miközben helyi gyulladás alakul ki.

Hányféle bajt okoz a glutén?

Ne végezzünk öndiagnózist, ne kezdjünk bele saját elhatározásból gluténmentes diétába. Allergia, ételérzékenység gyanújával forduljunk orvoshoz és kövessük a kapott tanácsokat!

Mit érdemes nézni a termékcímkén?

Mit érdemes nézni a termékcímkén?

Az élelmiszer-jelölésekkel kapcsolatban hazánknak, mint tagállamnak az Európai Uniós jogszabályokhoz kell igazodnia. A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011-es EU rendelet részletekbe menően szabályozza a tisztességes tájékoztatás és a fogyasztók egészsége iránti felelősség mibenlétét az élelmiszervállalkozók vonatkozásában, így kitér a termékek csomagolásán feltüntetendő adatokra, azok formátumára, részletességére is.

A termékcsomagolás kötelező adattartalma

  • az élelmiszer neve
  • az élelmiszer összetétele (a legnagyobb arányú összetevőtől haladva a kisebbek felé)
  • az allergének felsorolása
  • a termék származási országa
  • gyártó vagy forgalomba hozó neve
  • minőség megőrzési és/vagy fogyaszthatósági idő
  • tárolási feltételek
  • elkészítési javaslat vagy felhasználási útmutató (abban az esetben, ha enélkül nehéz felhasználni)
  • tápértékjelölés (INBÉ, azaz irányadó napi beviteli érték százalékában)
  • 1,2 térfogatszázalék felett az alkoholtartalmat is fel kell tüntetni

Ezeket az adatokat a termék illetve termékcsomagoláson olyan méretben és elhelyezéssel kell feltüntetni, hogy jól látható és tisztán olvasható legyen (pl. a minimális betűméret 1,2 mm magasságú).

Miről tájékozódhatok még a termékcímkén, azaz a nem kötelező elemek

Számos olyan információ is kerül a termékek dobozára, amelynek feltüntetése ugyan nem kötelező, de a gyártók vagy forgalmazók – annak reményében, hogy vevőcsalogató lehet – szívesen írnak rá. Ilyenek lehetnek a „gluténmentes”, „cukormentes” kifejezések, esetleg „light” felirat, amely arra utalhat, hogy a terméknek alacsony az energiatartalma.

Természetesen az összetétellel kapcsolatos tájékoztatásnak és a tápértékjelöléseknek is alátámasztó értékűnek kell lennie. A „mentes” jelzőnek szigorúan azt kell fednie, hogy a termék az adott összetevőt a legminimálisabb mennyiségben sem tartalmazza.

A megfelelő termékcsoportokon feltüntetésre kerülhet, ha a termékek cukorpótló vagy alternatív édesítőszerrel (aszpartám, xilit stb.) készültek.

Gluténmentes vendégvárás

Gluténmentes vendégvárás

Ha valaki gluténmentes étrendet követ, és vendégeket fogad, akkor sem kell feltétlenül búzaliszthez nyúlnia. Ma már egyre többféle alapanyag vásárolható a nagyobb üzletekben, vagy a speciálisan valamilyen diétát követők boltjaiban. Ezek is lehetnek ízletesek, ropogósak, vagy puhák, édesek, sósak.

Két megoldás létezik a gluténmentes vendégvárásra: vagy teszünk ki „rendes” ételeket is, vagy csak menteset. Mindkét megoldás jó lehet, de ha tudjuk, hogy valaki esetleg emiatt rosszul érezné magát, inkább tegyünk ki pár szem normál süteményt, szendvicset.

Ha bevállaljuk, hogy csak mentes falatokkal rakjuk tele az asztalt, akkor igyekezzünk minél több fajtát kínálni. Ne csak száraz, fullasztó bolti dolgokat, hanem próbáljunk ki recepteket, süssünk otthon, vagy vigyünk haza néhány szendvicset, süteményt bevált éttermekből.

Érdemes a süteményeket, szendvics alapanyagokat többféle liszt elegyéből készíteni, úgy általában sokkal omlósabbak, puhábbak tudnak lenni. Vannak a közösségi oldalakon olyan csoportok, ahol bevált recepteket tudunk összegyűjteni. Ezek segítségével a jól ismert vendégváró fogások is kivitelezhetőek gluténmentes formában, de találhatunk remek pohárdesszerteket, vagy sós és édes süteményeket is.

Ha valaki nem ér rá főzőcskézni, vagy esetleg nem a konyha ördöge, akkor pl. a Cikóriából tud beszerezni többféle szendvicset, akár mini, akár óriás változatban, amik kérhetőek sonkával, sajttal, szalámival. Vagy csak a pékárut viszi haza, és otthon készít belőle szendvicset. Süteményekből is nagy a választék tortaszeletektől kezdve, a jó öreg lekváros piskótatekercsen át, aprósüteményig mindenféléből válogathatunk.

Egy nagyon egyszerű sajtos rudat és egy öt perces fánk receptjét mi is ajánlanánk, amit tényleg bárki el tud készíteni.

Sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg Mester süteményliszt
  • 6 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 6 dkg reszelt sajt (plusz a tetejére)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk só
  • 1 tojás

Az elkészítés mindössze annyi, hogy az összetevőket összeöntjük, gyúrjuk, majd kb. egy centiméter vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval elvágjuk, megszórjuk sajttal és már mehet is a sütőbe kb. 20-25 percre, 180°-on.

5 perces fánk

Hozzávalók

  • 25 dkg Il Pane di Anna új nyújtható kenyérliszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 g natúr joghurt
  • 2 db L es tojás

Az alapanyagokat (lehetőség szerint) robotgéppel összekeverjük, kanalazható, de nem folyós tésztát kell, hogy kapjunk. Olajat melegítünk, és a már forró olajba kanállal diónyi nagyságú halmokat teszünk. Ha az egyik oldal már szép aranysárga, akkor megfordítjuk. Ez az alapanyag nagyjából 15 fánk elkészítéséhez elegendő.

Gluténmentes fagyizás

Gluténmentes fagyizás

Ahogyan az étteremválasztásnál, úgy egy gombóc fagylalt kiválasztásánál is nagyon körültekintőnek kell lenni, ha valaki gluténérzékeny. Hamarosan jön a nyár, a jó idő pedig együtt jár a fagyizással is. De vigyázni kell! Hiába írják ki, hogy a fagylalt gluténmentes, ha közben elkövetnek néhány súlyos hibát!

Egyre több cukrászdában találhatóak glutén-, vagy akár laktózmentes fagylaltok is, az ízek tárháza is évről évre szélesebb. Csakhogy elképzelhető, hogy a termék mégis szennyeződik gluténnal, sőt olyan is, ahol a gombócokat normál tölcsérbe teszik.

Érdemes előre szólni, hogy tölcsér nélkül, kis papír vagy műanyag pohárkába kérjük a fagylaltot. Ne lepődjünk meg, ha többet kell fizetnünk, ugyanis a legtöbb helyen ezért felszámolnak 50 vagy 100 forintot. Nagyon ritka, hogy konkrétan gluténmentes tölcsért is árusítanak, de van rá példa.

A fagylalt sajnos szennyeződhet gluténnal, ha a kiszolgáló ugyanazzal a kanállal szed a normál, illetve a gluténmentes fagylaltból. Ez esetben mindegy, hogy minden „alkotóelem” (a fagylalt és a tölcsér is) gluténmentes. Igazság szerint a legjobb az volna, ha külön hűtőkben tárolnák a gluténmentes fagylaltokat, és másik kanállal is szednének belőle.

A díszítésre is nagyon figyeljünk oda, akár a gombócra szórt mogyoró, színes cukorka, keksz stb. is lehet olyan, ami gluténnal szennyezett.

Érdemes tehát jó alaposan utánajárni az adott cukrászdában, fagyizóban tényleg gluténmentes-e a fagylalt, a tölcsér helyettesítésére van-e lehetőség, és milyen módon szednek a fagylaltból.

Nagyon nehéz kérdés egy szülőnek engedje-e a gluténmentes diétán lévő gyermeket elmenni a barátaival fagylaltozni. Vagy mit tegyen, ha a gyermek az osztállyal közösen látogat el egy fagyizóba. Ha a gyermek kellően nagy már, hogy egyedül döntsön, minden körülményre oda tud figyelni, akkor nyugodtan bízzunk benne. Ám ha kicsi még, akkor mindenképp beszéljünk előzetesen az őt kísérő tanárral arról mire kell odafigyelnie.

Végül szeretnénk ajánlani egy otthon is könnyen elkészíthető csokoládés fagyi receptet.

Hozzávalók (kb 1 liter fagyihoz)

  • 2 tábla gluténmentes csokládé
  • 800 ml GM habtejszín
  • 2 kanál porcukor

Elkészítés

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, közben kemény habbá verjük a tejszínt. A felolvasztott csokoládéhoz óvatosan hozzá keverjük a felvert habot. Két kanál porcukrot hozzáadunk. Fagylaltos vagy más műanyag dobozba öntjük, és néhány órára a fagyasztóba tesszük, utána már fogyasztható is.

Nyomokban glutént tartalmaz

Nyomokban glutént tartalmaz

Aki valamilyen ételérzékenységben, allergiában, intoleranciában szenved, annak nagyon fontos lehet a termékeken található „nyomokban” információ. A cöliákiás (lisztérzékeny) betegek számára a glutén még kis mennyiségben is beindíthat egy olyan autoimmun folyamatot, amely súlyosan károsíthatja a szervezetüket.

Glutént a búza, a rozs és az árpa tartalmaz, valamint meg kell említenünk a zabot is, amelyben ugyan a prolaminok nem tartalmaznak glutenin vagy gliadin frakciókat, mégis több cöliákiásnál tüneteket válthatnak ki. Azonban hiába „csak” ezek a gabonák tartalmazzák, a gyakorlatban mégis bármely más élelmiszer is szennyeződhet vele betakarítása, gyártása, csomagolása vagy tárolása során. Ha ezek a gabonák – valamilyen formában – a termék összetételében szerepelnek, akkor ezt a csomagolásán, az összetevők között mindenképpen megtalálhatjuk.

Ha azonban csak a „nyomokban” információban szerepel a glutén – vagy például az, hogy olyan üzemben készült, ahol búzalisztet is feldolgoznak – akkor az azt jelenti, hogy bár a receptúrájában nem, de az előállítása valamely szakaszában előfordulhatott az, hogy a termék találkozott vele, azaz a gyártó nem tudja vállalni a gluténmentességet.

Lássunk erre egy gyakorlati példát! Egy reggeliző pelyheket gyártó üzemben van egy csomagológép, amely teljes kiőrlésű búzából készült – azaz gluténos – gabonapelyhet tölt dobozokba. Ugyanezzel a géppel csomagolják azonban azt a kukoricapelyheket is, amely gluténmentes alapanyagokból készül. A két művelet között a gép nem esik át egy mindenre kiterjedő tisztításon, hanem az egyik csomagolása után közvetlenül indul a másik dobozolása, így pontosan nem lehet tudni azt, hogy a kukoricapehely mennyire szennyeződött a szintén ugyanitt dobozolt gluténos gabonapehelytől. Például ebben az esetben kerülhet rá a csomagolásra a „nyomokban glutént tartalmaz” jelzés.

Fontos azonban tudni, hogy bár a receptúrában szereplő glutént minden esetben fel kell tüntetni a termékek csomagolásán, a nyomokban/allergén infó továbbra sem kötelező jelölés. Ha nem szerepel rajta ilyen információ, abból sajnos nem tudhatjuk biztosan, hogy nyomokban van, vagy nincs benne.
Ha szeretnénk erről információt kapni, akkor érdemes felkeresni a gyártót/forgalmazót és tőlük érdeklődni a gyártási, csomagolási, tárolási körülményekről.

Ne lepődjünk meg azon sem, ha gluténtartalomról írnak egy gluténmentes megjelölés – áthúzott búzakalász – mellett, ugyanis az Európai Uniós szabályozás szerint a „gluténmentes” megnevezést akkor viselheti egy termék, ha gluténtartalma, a végső fogyasztó számára értékesített alakban, nem haladja meg a 20 mg/kg mennyiséget.

Végül néhány példa arra, hogy milyen termékekben fordulhat elő nyomokban glutén, amikről sokszor először nem is gondolnánk: halkonzerv, felvágott, fagylalt, nyalóka, csokoládé, kovászos uborka, pattogatott kukorica, előkészített-darált hús, gyümölcs joghurt, vaníliás cukor, instant élesztő, olajos magvak, aszalt gyümölcs, tejszínhab, ízesített tejitalok, fagyasztott zöldségkeverék/hasábburgonya…

…és ezt a felsorolást még nagyon hosszan folytathatnánk. Bár megmosolyogtató, de van abban a mondásban valami, hogy ha valaki lisztérzékeny – vagy pedig egy cöliákiás gyereket nevelő szülő – a figyelme idővel úgy kiélesedik, ha gluténról van szó, hogy jobban nyomoz, mint az FBI.

Rostpótlás gluténmentesen

Rostpótlás gluténmentesen

Egészséges emésztésünk egyik alapfeltétele, hogy megfelelő mennyiségű rostot vigyünk be szervezetünkbe a táplálkozásunk során. Erre még nagyobb figyelmet kell fordítani, ha gluténmentesen étkezünk, mivel ez az életmód rostokban kifejezetten szegény.

Beleink „kéményseprői”, a rostok, növényi részek, amelyek részben vagy egészében nem emésztődnek meg, nagy vízkötő képességük révén és saját tömegük segítségével megnövelik a béltartalom mennyiségét, serkentik a bélmozgást, rövidítik és megkönnyítik a salakanyagok áthaladási idejét.

A rostban gazdag táplálkozás hozzájárul az egészséges bélflórához, vigyáz a vonalainkra, illetve fontos szerepe van számos krónikus, nem fertőző megbetegedések megelőzésében, mint például a daganatos- és cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.

Ételérzékenységtől függetlenül fontos azonban az is, hogy ha növeljük étrendünk rosttartalmát, akkor a folyadék mennyiséget is növelni kell. Napi minimum 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk, hiszen a rostok vizet kötnek meg.

Rostforrások a zöldségek, gyümölcsök, különböző teljes kiőrlésű gabonafélék. Ezeknek változatosan kell szerepet kapniuk az étrendünkben. Gyümölcsökből kiváló nassolnivalók (házi almachips), italok (turmixok, smoothe-k), köretek (párolt szilva), desszertek (gyümölcskehely) készíthetőek. A zöldségfogyasztásunkat színesíthetjük olyan kevésbé ismert, ám kiváló beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező zöldségfélékkel mint a cikória, amelyből lehet salátát, köretet készíteni, de fogyaszthatjuk rakott ételben, töltve vagy akár sütve is.

A gluténmnetes táplálkozás egyik legismertebb rostpótlója az útifűmaghéj (psyllium). Nagyban javítja a péksütemények tésztájának minőségét és eltarthatóságát, lehet vele főzelékeket, leveseket, mártásokat vagy szószokat sűríteni, illetve fogyaszthatjuk nyersen is, például joghurtba vagy vajas kenyérre szórva, de akár kúraszerűen is, vízzel vagy gyümölcslével keverve (ebben az esetben nagyon gyorsan igyuk meg, mielőtt még a zselésítő folyamat beindul).

A péksütemények másik nagyszerű állományjavítója az almarost – több készen kapható kenyérliszt is tartalmazza – ezen kívül sűríteni lehet vele gyümölcs töltelékeket, krémeket, mártásokat, valamint keverhetjük kefirbe, joghurtba vagy gyümölcslevekbe is.

A cukorréparost is kiválóan alkalmas lisztekhez adagolva, péksütemények készítéséhez, emellett panírozó anyaghoz keverve is nagyszerűen működik, ugyanis csökkenti a sülés közbeni olajfelvételt. Még fasírozottba is kitűnően működik.

A bambuszrost szintén nem csak egészséges rostpótló, hanem térfogatnövelő hatású, valamint lággyá, jó textúrájúvá varázsolja a péksütemények tésztáját és meghosszabbítja eltarthatósági idejüket is.

A quinoa, a hajdina, a köles és az amaránt pehely, liszt és puffasztott formában is kapható. Péksüteményekbe, köretként, töltelékként, kásaként vagy pudingként is felhasználhatók, édesen vagy sósan. Készülhet belőlük továbbá müzli, levesbetét, keverhetjük salátákhoz, vagy panírozhatunk is bennük.

A lenmag és a szezámmag nem csak kiváló rostanyag, de számtalan édes és sós étel ízesítője is. Péksüteményeket, szószokat, salátákat, húsokat, joghurtokat, leveseket és desszerteket lehet vele ízesíteni. Liszt és pehely formájában is beszerezhetőek, egy kis pirítással még jobban kijön a kellemes ízük.

A chia mag rajongóinak száma hazánkban napról napra nő, amelynek oka az, hogy pékáruk készítésén át, számtalan ételbe és italba felhasználható. Zselésítő hatása miatt nagyszerű puding és krém alapanyag, jól illik az édes és savanyú ételekhez is.

A kókusz sokáig csak reszelék formájában volt népszerű a magyar konyhában, de most már a kókuszliszt felhasználók tábora is egyre nő. A kókusz nem csak a péksütemények tésztájának rostosítója, krémek ízesítője, de pudingokhoz, joghurtokhoz keverve is nagyszerűen alkalmazható, valamit húsok panírozásához is érdemes kipróbálni. Aki pedig szeret ropogtatni, annak a nyers, frissen bontott kókusz igazi üde csemege lehet.

Természetesen meg kell említeni azt is, hogy a gluténmentes táplálkozás során is fogyasszunk sok rostos zöldséget és a gyümölcsöt. A zöldségek közül kiemelkedően magas a brokkoli, articsóka, és a hüvelyesek, a gyümölcsök közül pedig a málna, eper és az áfonya rosttartalma.

Táplálkozzunk minél változatosabban, hiszen ezzel nem csak fokozhatjuk az íz-élményeinket, hanem hosszútávon a szervezetünk is meghálálja.

Kihagyható-e az ebéd?

Kihagyható-e az ebéd?

Rohanó világunkban sajnos nagyon gyakori, hogy egy-egy étkezést kihagyunk. A hajnali kapkodásban a reggeli helyett csak egy kávé csúszik le, délben – két megbeszélés között – nincs idő rendesen ebédelni.

A rossz hír az, hogy az egészséges táplálkozás még csak nem is három, hanem öt étkezésből áll. Az sem véletlen, hogy ha megnézzük valamely diéta leírását, ott is általában öt alkalomra elosztott tápanyagbevitel-javaslattal fogunk találkozni.

Így a címben feltett kérdésre egyértelműen azt kell válaszolnunk, hogy nem, semmiképpen sem hagyható ki az alapvető három étkezés egyike sem. Igyekezzük elkerülni, hogy éheztessük a szervezetünket, mert az egyrészt rosszulléthez, másrészt az anyagcsere rendjének felborulásához vezet. Ez utóbbi pedig felelős lehet az elhízásért, különféle emésztési zavarokért, sőt hosszú távon krónikus megbetegedéseket is okozhat.

Az, hogy az egyes étkezések során milyen összetételű ételeket érdemes fogyasztani, örök vita forrása a táplálkozással foglalkozó szakemberek és véleményvezérek között. Hajdanán az volt az elv, hogy „reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy polgár és vacsorázz mint egy koldus”, vagyis, hogy az ételek energiatartalmát a nap folyamán folyamatosan csökkenteni kell. Napjainkban inkább arra teszik a hangsúlyt, hogy a reggeli lehetőleg rostdús és összetett szénhidrátokban gazdag (pl. teljes kiőrlésű kenyér, pékáru, zabpehely stb.) legyen, az ebédre könnyen emészthető és változatos összetételű ételeket (tartalmazzon fehérjéket és komplex szénhidrátokat is) válasszunk, vacsorára viszont már inkább alacsony kalóriatartalmú, könnyen emészthető ételeket együnk, hogy ne zavarják a pihenésünket.

Afelől ne legyen kétségünk, hogy egy szendvics kiválthat-e egy főétkezést, bár ez természetesen attól függ, hogy milyen alapanyagokból készül el. Ha gondosan ügyelünk arra, hogy a kenyér vagy más péksütemény teljes kiőrlésű gabonákat tartalmazzon, a belevaló pedig változatos zöldségekben és fehérjékben is gazdag legyen, nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg koplaltatjuk a szervezetünket. Persze azért a szendvics mérete sem mindegy…

A szendvicsbe kerülhet főtt és sült hús vagy zöldség is, különféle zöldségkrémek, főtt tojás, de akkor sincs semmi baj, ha csupa nyers alapanyaghoz nyúlunk. A rosttartalom nem változik jelentősen a hőkezelés hatására, ugyanakkor a hőkezelést nem látott zöldségek rendkívül gazdagok tápanyagokban és vitaminokban.

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan a gluténmentes étrend mellett is

Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan a gluténmentes étrend mellett is

A gluténmentes étrend alapvetően több odafigyelést feltételez és persze a gluténmentes étrend mellett is fokozottan figyelnünk kell arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal lássuk el a szervezetünket, hogy megfelelően tudjon működni.

A kiegyensúlyozott étrendhez hozzátartoznak a tejtermékek, a gyümölcsök, a zöldségek, a húsok, a halak, a tojás, a megfelelő gabonafélék stb. Ha tehetjük, főzzünk, süssünk otthon, vagy étkezzünk olyan helyen, ahol garantáltan gluténmentesek a felhasznált alapanyagok, és azok elkészítése során sem keverednek még véletlenül sem glutént tartalmazó más anyagokkal.

Nem szabad megfeledkezni a hidratációról, azaz a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztásáról sem. A legideálisabb választás a szomjoltásra a víz.

A kiegyensúlyozott étrendhez szükséges tápanyagok a következők, melyeket érdemes naponta ötszöri étkezés során magunkhoz venni, hogy ellássuk szervezetünket a nélkülözhetetlen vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel.

– Gyümölcsök.

– Nyers vagy párolt zöldségek: saláták, levesek, de „elrejthetjük” a zöldségeket a lasagne-ban, vagy egy finom felfújtban is. A hüvelyesek, mint például a csicseriborsó, a lencse vagy a zöldbab gazdag rostokban, fehérjében és vitaminokban.

– Állati fehérjék: húsok, halak, tojás. Részesítsük előnyben a sovány, grillezett halakat, húsokat.

– Keményítő tartalmú alapanyagok: rizs, quinoa, mely utóbbi igen gazdag forrása olyan nyomelemeknek, mint a mangán, a réz, a foszfor, vagy a magnézium. Továbbá létezik rengeteg olyan gabona/pseudogabona, amit gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.

– Tejtermékek: sajtok, joghurt, túró, kefir. Válasszuk inkább a natúr, ízesítés nélküli terméket – a lényeg, hogy minél alacsonyabb legyen a zsírtartalma.

A cikóriakávé előnyei

A cikóriakávé előnyei

A cikóriában megvan az, ami a kávéban egészséges, például a kávésavak.

A legtöbb ételérzékenységben szenvedő ember számára, valamint a kismamáknak, gyerekeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek, epeproblémákkal küszködőknek kifejezetten káros a feketekávé fogyasztása, többek között a magas csersav és a koffein tartalom miatt. Az élvezetről, és a kávé jótékony hatásáról azonban nem kell lemondania senkinek.

Mivel a cikória koffeinmentes, bátran fogyaszthatják napszaki korlátozás nélkül a kismamák és a gyerekek, ételérzékenységben szenvedők is.

Németországban, Franciaországban, Hollandiában is kedvelt a cikóriakávé, minőségi élvezeti cikknek számít.

A cikória nagy mennyiségben tartalmaz inulint, aminek kedvező élettani hatása van. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, rendszeres fogyasztása segíti a megfelelő bélműködést.

Hisztaminérzékenyek is fogyaszthatják, mivel hisztamintartalma alacsony.