Gluténmentes strandételek

Gluténmentes strandételek

Bár a hipermarketekben egyre többféle gluténmentes dolog megvásárolható, a strandokon egyelőre nem jelentek meg ilyen fogások. Mi legalábbis sem a fővárosban, sem vidéki nagy városokban nem találkoztunk még strandon gluténmentes gofrival, lángossal, palacsintával vagy hamburgerrel. Szeretnénk ajánlani néhány receptet, így te magad is elkészítheted otthon ezeket és magaddal viheted a strandra!

Azt azért szögezzük le, hogy nem ugyanolyan lesz, hiszen ezen ételek nagy része akkor a legjobb, mikor frissen megsül. De ha a strandolás reggelén kisütöd az adott fogást, alufóliába csomagolva sokáig megőrzi frissességét, akár még meleg is marad.

Aki nem akar otthon sütni, annak két megoldás marad, vagy olyan rövid ideig marad a strandon, hogy ne éhezzen meg, vagy valami előrecsomagolt rágcsálnivalót, esetleg gyümölcsöt visz magával. Talán megpróbálkozhat egy főtt kukorica elfogyasztásával, az (ha csak simán sós vízben főzik) nem igazán tud gluténnel szennyeződni. Hiperérzékenyeknek azért nem javasoljuk még ezt sem!

Akik viszont otthon készítenek finomságot a család lisztérzékeny tagjának vagy tagjainak, azoknak szeretnénk néhány receptet ajánlani. Gluténmentes gofri elkészítéséről itt írtunk, most jöjjön a lángos, a palacsinta.

Lángos recept (6-8 darabhoz 15 cm-es)

30 dkg Schär mix B liszt
1 kk só,
3 dl tej, 1 ek tejföl,
1 kk cukor,
20 g friss élesztő

Langyos tejben (pici cukorral) felfuttatjuk az élesztőt, majd a sós liszthez öntjük. A tésztát géppel dagasztjuk, konyharuhával lefedve 40 -50 percig kelesztjük. Olajos vagy vizes kézzel gombócokat formázunk, ez nagyon fontos, mert a tészta ragad. Kézzel kinyomkodjuk, és forró, bő olajban kisütjük.

Palacsinta recept (16-18 darabhoz)

150 g rizsliszt
3 db tojás
3 dl rizstej
1 csipet só
1 tk cukor
1ek olaj

A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk és keverjük a tojásokat. A tésztához hozzáadunk 1 evőkanálnyi olajat, és hozzáöntjük a rizstejet. 10-15 percig állni hagyjuk, majd forró olajban kisütjük.

Receptek forrása: Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok Facebook csoport

Gluténmentes gofri

Gluténmentes gofri

Annak sem kell lemondania a finom falatokról, így a gofriról sem, aki gluténmentesen étkezik. Néhány dologra oda kell figyelni, de ha ezeket megtanuljuk, akkor minden baj nélkül élvezhetjük ezt a finomságot, akár édes akár sós verzióban!

Sós formában akár köretként is tálalható.

Ha otthon készítjük a gofrit, akkor nagyon fontos, hogy legyen egy olyan gofrisütőnk, ami mentes a gluténtól. Azaz korábban nem sült benne búzalisztből készült tészta. Erre két megoldás van, az egyik, hogy két gofrisütőt tartunk otthon, a másik, hogy a család többi tagja is a gluténmentes verziót fogyasztja.

A lényeg, hogy megtaláljuk a megfelelő lisztet, amit mindenki szívesen fogyaszt és a lisztérzékeny családtagnak sincsen gondja vele. Gofri sütésre nagyon jó pl. a kukoricaliszt, de más durvább szemű, nagyobb szemcséjű liszt is tökéletes választás. A kukoricalisztnek nincs különösebb mellékíze, , ízleni fog a gyermekeknek is. Nem mellesleg az ára is nagyon kedvező.

Ami még fontos, hogy picivel több zsiradékot igényel a gluténmentes gofri készítése, mint a hagyományosé!

Aki inkább étteremben fogyaszt gofrit, annak ugyanazokra a dolgokra kell figyelnie, mint minden más étel vagy akár csak egy gombóc fagylalt fogyasztásánál. Azaz, hogy a termék semmilyen formában nem szennyeződött gluténnal: sem az alapanyagok, sem az elkészülés, tárolás, tálalás ideje alatt. Bátran merjünk kérdezősködni!

Mi, itt a Cikória Bárban nagyon odafigyelünk mindenre, így nálunk nyugodtan fogyasztható gofri, ami kérhető tejszínhabbal, nutellával, lekvárral is.

Végezetül hagy ajánljunk egy könnyen és gyorsan elkészíthető gluténmentes gofrireceptet:

Hozzávalók (nagyjából 8-10 darabhoz):

  • 25 dkg kukorica (vagy más GM) liszt
  • 8,5 dkg cukor
  • fél csomag GM sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg Rama margarin
  • 2,5 dl tej

Elkészítés:

Minden száraz összetevőt össze kell keverni, majd hozzáadni a puha (vagy akár olvasztott) margarint. Ezután hozzákeverjük a tojásokat. A gofrisütőt kikenjük vajjal, vagy pici olajjal és máris süthető a tészta.

 

Hozzáadott cukortól-, és gluténtól mentes gyümölcsös joghurttorta

Hozzáadott cukortól-, és gluténtól mentes gyümölcsös joghurttorta

Hozzávalók 12 adaghoz

Hozzávalók a lisztkeverék
1/3 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás xilit
3 ek. xilit

Hozzávalók a krémhez
450 g vegyes gyümölcs
6 dl tejszín
500 ml joghurt
3 csomag zselatin
1 ek. Sweet 4 You

Elkészítés

A tojások sárgáját a xilittel habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a habhoz hozzáadjuk a gluténmentes lisztet és a sütőpor 1/3 részét. A tojássárgájából készített masszát elkeverjük a fehérjerésszel, majd egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

A gyümölcsöt leturmixoljuk a Sweet 4 You-val. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően elkészítjük. A hozzávalókat összekeverjük és egy kapcsos tortaformába öntjük.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 3 g 17 g 6 g

 

Mézes barackkrémleves habgaluskával (gluténmentes, hisztaminszegény)

Mézes barackkrémleves habgaluskával (gluténmentes, hisztaminszegény)

Hozzávalók 4 főre

1 narancs
400 g őszibarack
250 ml habtejszín
2 evőkanál méz
1 citrom
Szegfűszegű
Fahéj
4 tojás
Elkészítés

A hámozott, felszeletelt barackot a szegfűszeggel, a fahéjjal, a citrom és a narancs héjával puhára főzzük. Amikor a barackok megpuhultak, kivesszük a levesből az ízesítő anyagokat, majd dúsítjuk tejszínnel és mézzel ízesítjük. A tojások kemény habbá vert fehérjéit forrásban lévő vízbe szaggatjuk kanál segítségével és keményre főzzük. A tojás sárgáját óvatosban a kész leveshez keverjük és botmixerrel pürésítjük a levest. Tálalásnál a leves tetejére halmozzuk a habgaluskákat. Melegen tálaljuk.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
340 kcal 8 g 24 g 23 g
Parmezános uborkaleves

Parmezános uborkaleves

Hozzávalók 4 főre

2 szál közepes méretű sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 db kisebb karalábé
1/2 db zeller
4 közepes méretű csiperkegomba
3 evőkanál zöldborsó
2 közepes méretű ecetes uborka
1 evőkanál napraforgó étolaj
50 g parmezán sajt
175 g natúr, zsírszegény joghurt
őrölt fehérbors, tárkony, babérlevél, petrezselyemzöld

Elkészítés

A megtisztított zöldségeket egyenletes kockákra vágjuk. A felhevített olajon átfuttatjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zeller, karalábét, majd fűszerezzük és felöntjük vízzel. Ha a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadjuk a gombát, zöldborsót, uborkát, néhány percig forraljuk, majd hozzámelegítjük a joghurtot. Egy tányérba reszelünk egy kevés parmezán sajtot és rámerjük a levest.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
120 kcal 7 g 6 g 9 g

 

Cikória kávékrémes gluténmentes torta

Cikória kávékrémes gluténmentes torta

Hozzávalók 1 db 18 cm átmérőjű tortához

Hozzávalók a piskótalaphoz
3 db tojás
3 ek. gluténmentes lisztkeverék
1/3 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek. cukor

Hozzávalók a kávés krémhez
200 g margarin
120 g porcukor
1 db egész tojás
3 db tojás sárgája
1,5 dl 1,5%-os tej
1 csésze cikóriakávé
50 g olvasztott csokoládé
1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a tejszínes krémhez
2 dl tejszín
150 g mascarpone
3 ek. cukor

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a habhoz hozzáadjuk a gluténmentes lisztet és a sütőpor 1/3 részét. A tojássárgájából készített masszát elkeverjük a fehérjerésszel, majd egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

A kávés krémhez a cukrot és a vaníliás cukrot kikeverjük az egész tojással és a tojások sárgájával. Hozzáadjuk a cikóriakávét, a megolvasztott csokoládét és a tejet. Gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Amikor kihűlt a margarinnal elkeverjük, és a piskótalapra kenjük.
A tejszínes réteghez a tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a mascarpone-t.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
482 kcal 9 g 26 g 54 g
Gluténmentes túrótorta

Gluténmentes túrótorta

Hozzávalók 1 db 18 cm átmérőjű tortához

Hozzávalók a piskótalaphoz
3 db tojás
3 ek. gluténmentes lisztkeverék
1/3 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek. cukor

Hozzávalók a túrókrémhez
500 g túró
3 ek. 12%-os tejföl
150 g cukor
125 g margarin
1 citrom reszelt héja
1 csomag zselatin

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a habhoz hozzáadjuk a gluténmentes lisztet és a sütőpor 1/3 részét. A tojássárgájából készített masszát elkeverjük a fehérjerésszel, majd egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.

A túrót áttörjük és hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tejfölt, a citrom reszelt héját. A zselatint a csomagolására írt útmutató szerint elkésztjük, és a túróhoz adjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük, majd a tortalapra kenjük, és ízlés szerint díszítjük.

Egy adag étel tápanyagtartalma

Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
387 kcal 13 g 16 g 46 g

 

Gluténmentes vendégvárás

Gluténmentes vendégvárás

Ha valaki gluténmentes étrendet követ, és vendégeket fogad, akkor sem kell feltétlenül búzaliszthez nyúlnia. Ma már egyre többféle alapanyag vásárolható a nagyobb üzletekben, vagy a speciálisan valamilyen diétát követők boltjaiban. Ezek is lehetnek ízletesek, ropogósak, vagy puhák, édesek, sósak.

Két megoldás létezik a gluténmentes vendégvárásra: vagy teszünk ki „rendes” ételeket is, vagy csak menteset. Mindkét megoldás jó lehet, de ha tudjuk, hogy valaki esetleg emiatt rosszul érezné magát, inkább tegyünk ki pár szem normál süteményt, szendvicset.

Ha bevállaljuk, hogy csak mentes falatokkal rakjuk tele az asztalt, akkor igyekezzünk minél több fajtát kínálni. Ne csak száraz, fullasztó bolti dolgokat, hanem próbáljunk ki recepteket, süssünk otthon, vagy vigyünk haza néhány szendvicset, süteményt bevált éttermekből.

Érdemes a süteményeket, szendvics alapanyagokat többféle liszt elegyéből készíteni, úgy általában sokkal omlósabbak, puhábbak tudnak lenni. Vannak a közösségi oldalakon olyan csoportok, ahol bevált recepteket tudunk összegyűjteni. Ezek segítségével a jól ismert vendégváró fogások is kivitelezhetőek gluténmentes formában, de találhatunk remek pohárdesszerteket, vagy sós és édes süteményeket is.

Ha valaki nem ér rá főzőcskézni, vagy esetleg nem a konyha ördöge, akkor pl. a Cikóriából tud beszerezni többféle szendvicset, akár mini, akár óriás változatban, amik kérhetőek sonkával, sajttal, szalámival. Vagy csak a pékárut viszi haza, és otthon készít belőle szendvicset. Süteményekből is nagy a választék tortaszeletektől kezdve, a jó öreg lekváros piskótatekercsen át, aprósüteményig mindenféléből válogathatunk.

Egy nagyon egyszerű sajtos rudat és egy öt perces fánk receptjét mi is ajánlanánk, amit tényleg bárki el tud készíteni.

Sajtos rúd

Hozzávalók:

  • 25 dkg Mester süteményliszt
  • 6 dkg margarin
  • 6 dkg zsír
  • 6 dkg reszelt sajt (plusz a tetejére)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 ek tejföl
  • 1 tk só
  • 1 tojás

Az elkészítés mindössze annyi, hogy az összetevőket összeöntjük, gyúrjuk, majd kb. egy centiméter vastagra nyújtjuk. Derelyevágóval elvágjuk, megszórjuk sajttal és már mehet is a sütőbe kb. 20-25 percre, 180°-on.

5 perces fánk

Hozzávalók

  • 25 dkg Il Pane di Anna új nyújtható kenyérliszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 150 g natúr joghurt
  • 2 db L es tojás

Az alapanyagokat (lehetőség szerint) robotgéppel összekeverjük, kanalazható, de nem folyós tésztát kell, hogy kapjunk. Olajat melegítünk, és a már forró olajba kanállal diónyi nagyságú halmokat teszünk. Ha az egyik oldal már szép aranysárga, akkor megfordítjuk. Ez az alapanyag nagyjából 15 fánk elkészítéséhez elegendő.

Gluténmentes fagyizás

Gluténmentes fagyizás

Ahogyan az étteremválasztásnál, úgy egy gombóc fagylalt kiválasztásánál is nagyon körültekintőnek kell lenni, ha valaki gluténérzékeny. Hamarosan jön a nyár, a jó idő pedig együtt jár a fagyizással is. De vigyázni kell! Hiába írják ki, hogy a fagylalt gluténmentes, ha közben elkövetnek néhány súlyos hibát!

Egyre több cukrászdában találhatóak glutén-, vagy akár laktózmentes fagylaltok is, az ízek tárháza is évről évre szélesebb. Csakhogy elképzelhető, hogy a termék mégis szennyeződik gluténnal, sőt olyan is, ahol a gombócokat normál tölcsérbe teszik.

Érdemes előre szólni, hogy tölcsér nélkül, kis papír vagy műanyag pohárkába kérjük a fagylaltot. Ne lepődjünk meg, ha többet kell fizetnünk, ugyanis a legtöbb helyen ezért felszámolnak 50 vagy 100 forintot. Nagyon ritka, hogy konkrétan gluténmentes tölcsért is árusítanak, de van rá példa.

A fagylalt sajnos szennyeződhet gluténnal, ha a kiszolgáló ugyanazzal a kanállal szed a normál, illetve a gluténmentes fagylaltból. Ez esetben mindegy, hogy minden „alkotóelem” (a fagylalt és a tölcsér is) gluténmentes. Igazság szerint a legjobb az volna, ha külön hűtőkben tárolnák a gluténmentes fagylaltokat, és másik kanállal is szednének belőle.

A díszítésre is nagyon figyeljünk oda, akár a gombócra szórt mogyoró, színes cukorka, keksz stb. is lehet olyan, ami gluténnal szennyezett.

Érdemes tehát jó alaposan utánajárni az adott cukrászdában, fagyizóban tényleg gluténmentes-e a fagylalt, a tölcsér helyettesítésére van-e lehetőség, és milyen módon szednek a fagylaltból.

Nagyon nehéz kérdés egy szülőnek engedje-e a gluténmentes diétán lévő gyermeket elmenni a barátaival fagylaltozni. Vagy mit tegyen, ha a gyermek az osztállyal közösen látogat el egy fagyizóba. Ha a gyermek kellően nagy már, hogy egyedül döntsön, minden körülményre oda tud figyelni, akkor nyugodtan bízzunk benne. Ám ha kicsi még, akkor mindenképp beszéljünk előzetesen az őt kísérő tanárral arról mire kell odafigyelnie.

Végül szeretnénk ajánlani egy otthon is könnyen elkészíthető csokoládés fagyi receptet.

Hozzávalók (kb 1 liter fagyihoz)

  • 2 tábla gluténmentes csokládé
  • 800 ml GM habtejszín
  • 2 kanál porcukor

Elkészítés

A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, közben kemény habbá verjük a tejszínt. A felolvasztott csokoládéhoz óvatosan hozzá keverjük a felvert habot. Két kanál porcukrot hozzáadunk. Fagylaltos vagy más műanyag dobozba öntjük, és néhány órára a fagyasztóba tesszük, utána már fogyasztható is.